Čović razgovarao s Tihićem, Lagumdžijom i Dodikom: Doći do novog koncepta uspostave vlasti na svim razinama

Dragan Čović
Ako je suditi po optimizmu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, oni bi mogli donijeti preokret u toj dosadnoj političkoj sapunici.

Kako ističe Čović, razgovori uključuju sve razine vlasti, od županijske do državne, jer su „sve drugo improvizacije".

- Mi smo službeno započeli razgovore! Ja sam se u proteklih nekoliko dana već sastao s Miloradom Dodikom, Zlatkom Lagumdžijom i Sulejmanom Tihićem. Mislim da je to na tragu onog što sam obećao kada smo razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Thomas Countryman, odnosno njemačkom administracijom, s kojom sam u kontaktu. Pokušat ćemo u narednih sedam do osam dana doći do jednog koncepta uspostave vlasti - kazao je Čović za „Avaz".

Mirel: Ne možete sebi priuštiti gubljenje vremena

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u EU Pieer Mirel izjavio je da BiH ne može sebi priuštiti dalje gubljenje vremena dok druge zemlje u regiji idu naprijed i da što prije treba formirati Vijeće ministara BiH da bi se mogle provoditi neophodne reforme.


On je rekao da je od ključnog značaja da domaći političari pokažu spremnost za konstruktivan dijalog i preuzmu nadležnost i odgovornost u svoje ruke.


Mirel je naveo da je EU spremna pomoći BiH u njenim reformskim procesima, dodajući da će članstvo u europskoj zajednici građanima i poslovnoj zajednici donijeti niz prednosti.


"BiH treba uskladiti svoj Ustav s odlukom Europskog suda za ljudska prava i donijeti zakon o državnoj pomoći, što je jedna od obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi njena prijava za članstvo u EU bila uzeta u razmatranje", rekao je Mirel za sarajevski "Dnevni avaz".


Mirel je naglasio da će usvajanje zakona o popisu stanovništva na razini BiH, kao i provođenje popisa, imati ključni značaj za dalje napredovanje zemlje prema EU integracijama.


"vijeće ministara BiH i parlamenti trebali bi poduzimanje koraka za ispunjavanje ovih uvjeta smatrati svojim prioritetima", ocijenio je Mirel.