Čović: Premijer će biti iz HDZ BiH

Dragan Čović

Čović će se ovog tjedna sastati s Dodikom. Upitan što se može očekivati od tog sastanaka predsjednik HDZ BiH kaže:

Možemo postaviti sto rješenja kako ustavno možemo napraviti jednakost tri naroda u BiH, što je naš osnovni kriterij. To je naša mjera. Ponavljam, moguće je do toga doći na sto načina. Mi smo ponudili jedan od onih koji prolazi. To su četiri federalne jedinice u BiH. Moguće je formirati čak pet federalnih jedinica, pet regija... Sve su to moguće varijante o kojima treba pričati. Ja ću se s Dodikom sigurno sastati vjerojatno u četvrtak. S Radončićem sam bio prošli tjedan, s Tihićem ću biti za sedam ili osam dana. I ta pitanja ćemo otvarati. Ali, ja mislim da je prerano govoriti o tome, a da nismo ozbiljno sjeli za stol i razgovarali. Uostalom, mi danas više čujemo tko s kim neće razgovarati.

Čović je izjavio kako HDZ BiH i Hrvati neće ići putem radikalizma

Ono što od HDZ-a BiH možete očekivati jeste sve što je afirmativno, to je pozitivna energija i pozitivno ozračje. Nikakvih blokada i negativnosti. Mi s negativnostima nećemo ništa postići. To je suština. Ako želimo nešto promijeniti u BiH, moramo svojom angažiranošću motivirati bošnjačke i srpske predstavnike da to prihvate, da nađemo zajednički kompromis. Naša hrvatska brojnost pokazala se i na ovim izborima. Jednostavno, SDP kroz bošnjačke glasove može izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Evo, čovjek je čak zamislio da bude i državni premijer, zamislio je svašta.Dakle, mi ne možemo imati taj negativni pristup i time nekoga ucjenjivati. Mi ćemo otvoreno ponuditi ovo što sam rekao, a to je europska BiH. Da bi ona to bila, mora biti racionalno organizirana i imati ustavnu jednakost svih konstitutivnih naroda, izjavio je predsjednik HDZ BiH.

Čović kaže da će insistirati da Hrvat bude predsjedavajući Vjeća ministara BiH. Njega u tome podržava i lider SNSD-a Milorad Dodik, koji je ovih dana izjavio da neće dopustiti da Lagumdžija bude predsjedavajući Vjeće ministara

HDZ BiH je dobio 61 posto glasova Hrvata u BiH. Ovaj put je Hrvat predsjedavajući Vijeća ministara BiH i to evidentno može biti samo predstavnik HDZ-a BiH. Tko će to biti, možemo tražiti rješenja i dogovarati se. To mora biti tako. To je duh BiH. Ako ćemo to srušiti, o čemu onda pričamo?! Onda ćemo uistinu doći u priliku da svatko svakoga laže i da nikakvi dogovori nemaju smisla.

Na upit kako vidi eventualnu koaliciju SDP-a i SDA, Čović je kazao kako mu je "pomalo čudno tako otvoreno koaliranje jedne stranke poput SDA, koja je uvijek bila stranka desnog centra, i ultralijevog SDP-a."

Njihov lijevi radikalizam je posebice došao do izražaja u posljednjih 15 dana nakon izbora. Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija je još u oblacima i pod dojmom dobrih rezultata. Malo je sve to neobično, ali svatko ima pravo sebi tražiti sugovornika. Ali, svatko treba biti svjestan što će sutra dobiti kao poruku od biračkog tijela, konkretno Bošnjaka. Meni je zanimljiva takva otvorena koalicija između lijeve i desne bošnjačke stranke, izjavio je Čović.

IZVOR: Dnevni avaz