Čović: Nema mira u BiH bez ravnopravnosti Hrvata, tv kanal na hrvatskom jeziku do kraja godine

sabor hdz, Dragan Čović
On je poručio svima onima koji odlučuju o BiH da su uzaludni pokušaji njezina pravljenja bez legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u vlasti jer je to, kako je kazao, propast BiH.

Po Čovićevim riječima, dno je političke mudrosti ono što je napravljanjo u Srednobosanskoj županiji. "To je potpaljivanje fitilja pod temeljima BiH", istaknuo je Čović.

On je zahvalio Republici Hrvatskoj što odvajaju dovoljno vremena i pozornosti za rješavanje problema hrvatskog naroda u BiH.

"Mi vam ne želimo biti teret na putu ka Europskoj uniji. Želimo da idući mjesec završite pregovore", poručio je Čović. On je još jednom ponovio kako se BiH od potpisivanja Daytonskog sporazuma naovamo trenutno nalazi u najvećoj krizi te da se ona neće riješiti postojećim ustavom.

Podnoseći izvješće o radu HDZ-a BiH između dva sabora, Čović je istaknuo kako je prije 4 godine ta stranka brojila 15 000 članova, a da ih danas ima 26 136, i to uglavnom mladih ljudi.

On je naveo kako su izgradili Dom HDZ-a BiH te utemeljili Političku akademiju te stranke te najavio da će u ovoj godini biti uspostavljen i TV kanala na hrvatskom jeziku.

Po Čovićevim riječima, za 4 godine trebalo im je više od 9 milijuna KM za sve poslove koje su uradili. Prisutnima na Saboru obratio se, uz ostale, dopredsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž, kazavši kako su nesuglasice dviju stranaka ostavili iza sebe da bi došli do zajedničkog cilja pune slobode i jednakopravnosti naroda.

Tajnik HDZ-a Hrvatske Branko Bačić čestitao je vodstvu HDZ-a BiH na velikoj pobjedi ostvarenoj na proteklim općim izborima.

"U ime predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor, želim vam reći da Vlada RH i HDZ podupire i stoji uz vas kada je u pitanju ustavna jednakopravnost Hrvata", kazao je Bačić.

"Podržavamo održavanje Sabora i usvojenu Rezoluciju (s Hrvatskog narodnog sabora), koja je na tragu spasa BiH", kazao je Bačić.

Sabor HDZ-a BiH još je u tijeku. Usvojen je Statut stranke, a u nastavku se očekuje izbor predsjednika, zamjenika i potpredsjednika stranke te članova Predsjedništva. (Fena)