Čović: Nedolaskom u Mostar Izetbegović i Zvizdić poslali jasnu poruku

Mostar, HGK, HGK u Mostaru, dr. Dragan Čović, Andrej Plenković
...i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić "poslali poruku" svojom odlukom da ne dođu u Mostar, gdje su se u utorak na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva okupili čelnici zemalja regije.

- Imam osjećaj kako su nam na taj način željeli poslati jasnu poruku, kao i prošloga tjedna kada su nakon sastanka SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, kao bošnjačke stranke, iznijeli usuglašen stav oko Izbornog zakona koji je nama, naravno, potpuno neprihvatljiv - izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Čović je kazao kako je s hrvatskim premijerom razgovarao o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, istaknuvši kako postoji prostor za njezin daljnji rast.

- Dvije milijarde eura trgovinske razmjere dovoljno je jak motiv za novo investiranje i ja vjerujem da postoji na desetke projekata težih od milijardu eura koji mogu biti predmet dogovora oko investiranja hrvatskih kompanija u BiH i kompanija iz BiH u Hrvatsku - kazao je Čović.

Plenković je istaknuo kako Bosna i Hercegovina ima bezrezervnu podršku Hrvatske na njezinom euroatlantskom putu, naglasivši kako ta potpora nije samo deklarativna.

- Hrvatska je zemlja koja je istinski zainteresirana za poduzimanje reformi u našem susjedstvu, političku stabilnost i ekonomski razvoj. Mi smo glas na Europskom vijeću i drugim tijelima koji će uvijek biti odvjetnik daljnjeg proširenja. Ta je poruka posebno važna i s tom perspektivom gledamo na naše predsjedanje (Europskom unijom ) 2020. godine - kazao je hrvatski premijer.

Dodao je kako je okupljanje lidera regije u Mostaru odličan uvod za predstojeći summit u Sofiji.

- Ovo okupljanje lidera, koje je sada već tradicionalno uoči početka mostarskog sajma, izvrsno je i za neformalni kontakt i razmjenu mišljenja, posebno s naglaskom na pripreme samita između zemalja Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koji će biti sredinom svibnja u Sofiji. Zato je dobro da je ovdje bio i Boyko Borisov, aktualni predsjedavajući Europskog vijeća - kazao je Plenković.

Što se tiče odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ocijenio je kako su oni unaprijeđeni u posljednje vrijeme.

- Otvaranje dva ureda Hrvatske gospodarske komore u Sarajevu i Mostaru, dopisništava HRT-a u Sarajevu i Mostaru, dva nova konzulata koji će se otvoriti uskoro u Vitezu i Livnu, uspostavljanje leta između Zagreba i Mostara... Mi, dakle, ne samo deklatorno, već i operativno uz rad Državnog ureda za Hrvate izvan RH i niza drugih organizacija, pokazujemo koliko želimo pomoći Bosni i Hercegovini, pomoći hrvatskom narodu u ostvarivanju njegovog prava kao konstitutivnog naroda - istaknuo je Plenković.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, hrvatski premijer izrazio je nadu kako će se u sljedećih mjesec dana postići dogovor kako bi se bh. institucije i političke stranke mogle posvetiti podizanju kvalitete življenja građana Bosne i Hercegovine.

Vecernji.ba