Čović: Ne mogu prihvatiti da hrvatski član Predsjedništva bude izabran glasovima Bošnjaka

Dragan Čović
...u intervjuu za "Dnevni avaz" smatra evidentnim znakom da je ponuđena osoba koja može zadovoljiti i ono što je donedavno bilo nepomirljivo, predstavnike sva tri naroda u BiH i međunarodnu zajednicu.

Time dobivamo šansu da Vijeće ministara počne funkcionirati već od idućeg ili kraja idućeg tjedna. Ja se duboko nadam da ćemo mi u Parlamentu već sljedeći petak naći načina da dođemo do suglasnosti za sve članove njegovog ureda, kako bi Zastupnički dom mogao 3. veljače imenovati Vijeće ministara - kaže dr. Čović.

U ponedjeljak navečer sastali ste se u Laktašima s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a. O čemu ste razgovarali?

Razgovarali smo o proračunu BiH, ali i o sporazumu koji smo potpisali, da vidimo gdje su mu manjkavosti. Zbog toga i očekujem da ćemo do kraja idućeg tjedna imati Vijeće ministara. Naravno, ostala je provjera kandidata. Siguran sam da ćemo do kraja tjedna imati u proceduri završen i popis stanovništva i sustav državne pomoći. Imali smo Kolegij Doma naroda i dogovorili sjednicu i za 1. i 3. veljače, kako bi u koordinaciji sa Zastupničkim domom to sve prošlo. Također, razgovarali smo o onome što slijedi. Apsolutno smo se usuglasili da Bevanda i kroz kandidate SNSD-a treba dobiti takvu potporu da rasterećeno od bilo kakvog politiziranja može raditi svoj posao. Naše je uvjerenje da mi u ovoj godini možemo tražiti kandidatski status u EU.

Zakon o unutarnjim poslovima, usprkos protivljenju SDA, usvojen je na sjednici Vlade FBiH. Kakav je Vaš stav o tome?

Ja bih želio, a to sam govorio i kada su u pitanju Sud i Tužiteljstvo, da se te institucije oslobode od bilo kakvog političkog utjecaja. Oni moraju biti neovisni o svima nama. To je moj načelan stav. Naravno, lako je to reći, treba to provesti u praksu. Duboko vjerujem da kada HDZ BiH, odnosno naši partneri budu u Vladi FBiH, a morat će to biti, prema meni, u sljedećih mjesec-dva, da ćemo tada unijeti ovakvu logiku razmišljanja i u rad Vlade FBiH. Ne vidim nijednog razloga zašto bi se partneri u Vladi FBiH po bilo kojem osnovu preglasavali. Pogotovo tamo gdje je struka u pitanju.

Rekli ste da će HDZ u Vladu FBiH za mjesec-dva. Znači li to da postoji neki dogovor o rekonstrukciji Federalne vlade?

Dogovori precizni ne postoje. Ali, ja ne vidim drukčijeg načina da konačno počnemo normalno funkcionirati. Mi ne možemo prihvatiti da element naše suradnje bude institucija vlasti koja je napravljena privremenom odlukom visokog predstavnika. Znači, ona je kao takva nelegitimna i neustavna, bez obzira na to što o tome govori visoki predstavnik. Što prije izađemo iz tog elementa nadmudrivanja u fazu operativnosti, utoliko će nam biti lakše. Tada dobivamo pravi kapacitet i za Vijeće ministara. Logično je da koordinacija između državnog i entitetskih i županijskih razina mora postojati. Sada smo izolirani kada je u pitanju entitetska razina.

Je li uopće bilo razgovora o rekonstrukciji Vlade FBiH?

Bilo je vrlo mnogo razgovora. Vidjet ćemo kako će funkcionirati ovi naši dogovori. Ako bismo do kraja tjedna završili sve ovo što govorimo o zakonima, imenovanju Vijeća ministara i proračunu, onda smo uveliko ispoštovali dogovoreno. Sjetite se da sam sto puta rekao da smo implementaciju izbornih rezultata, što dugo traje, podijelili u tri faze. Prvo su bile one dvije županije, potom je bilo Vijeće ministara. Čim to završimo, punim kapacitetom krenut ćemo u razgovore o rekonstrukciji Vlade FBiH.

Jeste li sporazumom koji ste potpisali sa Zlatkom Lagumdžijom priznali pravo SDP-a da zastupa i hrvatski narod u BiH?

Napravili smo sporazum koji vrlo precizno definira odnose između dvije stranke. Ne vidim razlog zašto taj sporazum ne bi zaživio. Time se, u biti, daje legalitet da oni koji biraju i oni koji su birani u ime jednog ili drugog naroda, i svih građana, uistinu obnašaju vlast. Zbog toga sam ja ovako kategoričan kada je u pitanju Vlada FBiH. Mi nismo ni do sada tražili da netko tko je dobio potporu hrvatskog naroda bude na bilo koji način smatran nelegitimnim ili nelegalnim. To nije bilo sporno.

Ne mogu prihvatiti da nam član Predsjedništva iz hrvatskog naroda bude izabran glasovima bošnjačkog naroda. Na sličan način mislim i kada je u pitanju Vlada FBiH. Nezamislivo je da dobijete 62 posto glasova hrvatskog naroda u FBiH kao stranka, a onda netko pokuša Hrvate imenovati iz nekih drugih stranaka kojekakvim političkim trgovinama.