Čović kandidat za člana Predsjedništva BiH, Kukić odustao

Dragan Čović, Hrvatski narodni sabor, izbori
..., a podržavaju i ostale članice HNS-a i bivši dužnosnici HDZ 1990, za hrvatskog člana predsjedništva BiH, saznaje Hrvatski Medijski servis od izvora bliskih vrhu HDZ BiH.

Odluku o Čovićevoj kandidaturi, kako navodi HMS, Predsjedništvo HDZ BiH donijet će na sjednici u petak 11. srpnja.

Nedavna istraživanja javnog mjenja pokazala su kako je lider HDZ BiH političar koji uživa najveću podršku među hrvatskim biračima u BiH.

Prema najavama u medijima za hrvatskog člana Predsjedništva kandidirat će se još i predsjednik HDZ 1990.Martin raguž, koji je na prošlotjednoj sjednici Predsjedništva "Devedesetke" prihvatio kandidaturu za ovu dužnost, te Živko Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja, kojeg podržava šest minornih bošnjačkih stranaka.

Kako saznaje HMS, prof. dr Slavo Kukić, koji je nagovještavao kako bi mogao prihvatiti biti kandidatom Demokratske fronte za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, odustao je od te namjere, iako je najavljivao kako će istaknuti svoju kandidaturu, ukoliko se kandidira predsjednik HDZ Bih Dragan Čović.

Još uvijek je nepoznato tko će biti kandidat Demokratske fronte (DF) Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, budući je vrh te stranke "jednoglasno odlučio" kako će za Predsjedništvo BiH imati kandidata "iz reda hrvatskog naroda". Lider DF-ae Željko Komšić, koji je kao kandidat SDP-a u dva navrata biran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima, u nedavnoj izjavi za Federalnu televiziju, nije isključio mogućnost da njegova stranka kandidira Damira Marjanovića, bivšeg ministra obrazovanja Sarajevskog kantona, za člana predsjedništva BiH "iz reda hrvatskog naroda", mada nije bio siguran "kako se Marijanović izjašnjava."

Rok za prijavu kandidata središnjem izbornom povjerenstvu BiH, za predstojeće opće izbore u našoj zemlji, koji će se održati 12. listopada, istječe 14. srpnja. Na listopadskim izborima građani BiH s biračkim pravom birat će članove Predsjedništva BiH, predsjednika i dva dopredsjednika Republike srpske, zastupnike Parlamentarne skupštine BiH, zastupnike Narodne Skupštine Republike Srpske i Skupštine Federacije BiH, te zastupnike u deset županiskih parlamenata u F BiH.

HMS