Čović i Ljubić: Stanje je zabrinjavajuće, a može postati i kaotično, mogući radikalni potezi. Čoviću prijetili

Dragan Čović
Predsjednici dva HDZ-a ocijenili su da je stanje vrlo zabrinjavajuće s opasnošću da postane kaotično, a što se posebno negativno održava na većinska hrvatska područja, zbog neadekvatnoga i nekompetentno predstavljanja hrvatskoga naroda u federalnoj izvršnoj vlasti, priopćeno je nakon sastanka.

Slijed događaja pokazao je da je izlišno računati na razum, odgovornost i demokratsku kulturu aktera u izvršnoj vlasti od kojih se očekivalo da u skladu s tim postupe. Dvojica predsjednika zato očekuju od političkih partnera s kojima ove dvije stranke čine novu parlamentarnu većinu u Federaciji BiH da zajedno žurno poduzmu nužne korake vezane za rekonstrukciju i konsolidaciju izvršene vlasti u Federaciji BiH.

Predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 Čović i Ljubić istaknuli su u razgovoru spremnost na provedbu reformi koje su na razini načela dogovorene na Mostarskom sastanku šest političkih lidera, ali, isto tako, očekuju od svih da istodobno pristupe provedbi potrebitih reformi i donošenju zakona koji će ići u smjeru izjednačavanja pozicije hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, stoji na kraju priopćenja iz ureda za odnose s javnošću HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavljujući današnji sastanak s s predsjednikom HDZ-a 1990 Božom Ljubićem kazao je kako će Ljubić i on dogovoriti što će dalje poduzeti po pitanju rekonstrukcije Vlade Federacije BiH, ističući da će u pitanju biti radikalni potezi.

Čović je rekao da je predsjednik Federacije Živko Budimir povukao očekivan potez, te "da više ništa neće biti isto", javlja Srna.

Budimir nije smijenio osam ministara u Vladi Federacije BiH iz SDA, HSP-a i Narodne stranke "Radom za boljitak", što je od njega tražio federalni premijer Nermin Nikšić. Nova parlamentarna većina dva HDZ-a, SDP-a i SBB-a očekivala je da će Budimir to, ipak, učiniti i na taj način otvoriti put za rekonstrukciju vlasti.

Čović nije želio precizirati kakvi će budući potezi biti, ali nije isključio ni mogućnost da bude zatražena ostavka premijera FBiH Nermina Nikšića, kao ni mogućnost da HDZ BiH i HDZ 1990 u Federaciji budu oporba.

"Mi ćemo izaći sa jasnim stavom kako zaštiti hrvatsku poziciju", rekao je Čović novinarima u Mostaru.

On je rekao da će u naredna dva dana biti organiziran i sastanak s koalicijskim partnerima; liderima SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i SBB-a BiH Fahrudinom Radončićem, jer "četvorka u Federaciji odmah mora dati odgovor" na postojeću situaciju.

Čović je ranije rekao da postoji mogućnost da HDZ BiH odustane od rekonstrukcije vlasti u Federaciji, ukoliko se ona ne dogodi do Nove godine.

Govoreći o vlasti na razini BiH, Čović je naveo da prilike u Federaciji BiH neće utjecati na djelovanje "šestorke". Ipak , dodao je on, naredna tri mjeseca bit će test za "šestorku", jer je potrebno postići dogovor o odluci "Sejdić - Finci" i usvojiti paket zakona.

On je dodao da će se paket zakona koje je dogovorila "šestorka" naći pred Vijećem ministara BiH već na prvim sjednicama u novoj godini, a do kraja siječnja u parlamentarnoj proceduri.

"Kada se bude glasalo o tim zakonima i provođenju odluke `Sejdić - Finci`, moguće je da oni koji budu protiv izađu izvan iz šestorke", istakao je Čović.

Govoreći o ukupnoj političkoj situaciji i ozračju u BiH, Čović je kazao da je u protekla tri mjeseca dobio niz prijetnji, ali da je on rasterećen i da je ono što je mislio da treba prijavio nadležnim institucijama