Čović i Ljubić napokon dogovorili vlast u HBŽ

Božo Ljubić i Dragan Čović
Prema dogovoru predsjednika dvije najveće hrvatske stranke, čelnik HDZ-a 1990. Božo Ljubić trebao bi sljedećih dana predložiti mandatara za sastav nove vlade u kojoj bi se po uzoru i na druge razine našli i ministri iz dva HDZ-a te SDA ali i SNSD-a. Za sada nije izvjesno da će se SDP priključiti vladajućoj koaliciji a ako bi se to dogodilo onda na taj način praktično i ne bi bilo oporbe u ovoj županiji.

Široka koalicija

No, važnije je od toga riješiti prijepore između dva HDZ-a koji po tonu međusobne retorike izgleda još nisu shvatili da dvije stranke imaju partnerske odnose i da su međusobne netrpeljivosti već nadvladane u drugim županijama i razinama.

Prije negoli Ljubić odredi mandatara doznaje se da će s tamošnjim županijskim odborom održati sastanak na kojemu će se konačno usuglasiti ime budućeg mandatara. Nakon toga očekuje se da predsjednici dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić i službeno međusobni dogovor prenesu stranačkim predstavnicima. U ovoj županiji HDZ 1990., prema dogovoru Čović-Ljubić, treba predložiti kandidata za premijera budući da je HDZ BiH imenovao premijere u drugim županijama gdje zajedno čine vlast.

Sporno ime

Problem, međutim, predstavlja to što hercegbosanski HDZ BiH ne želi prihvatiti dosadašnjeg premijera Nediljka Rimca za mandatara koji je visoki dužnosnik HDZ-a 1990. i ujedno je član predsjedništva ove stranke. Valja reći kako do sada nije bilo sličnog uvjetovanja u drugim županijama. Nije isključeno da upravo zbog međusobnog nepovjerenja tamošnje stranke potpišu i dodatni sporazum oko uspostave vlasti gdje bi se precizno naveo raspored funkcija koje će podijeliti. 
Ova politička nadmudrivanja dovela su do toga da je od početka ove godine proračun Hercegbosanske županije u potpunosti blokiran i upitan je rad medicinskih službi i policije. Takav rasplet događaja bi uvelike trebao pomoći da se dogovor konačno postigne kako se ne bi nastavile voditi bitke preko leđa građana

Večernji.ba