Čović i Ljubić isto o Ustavu, poziv za svehrvatski savez

Dragan Čović
Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Božo Ljubić pozvali su jučer, na sastanku održanom nakon duže stanke, na postizanje hrvatskoga dogovora oko promjene Ustava i Izbornog zakona u ovoj zemlji nakon posljednjih izbora koji su potvrdili mogućnost brojnih manipulacija i eliminiranja Hrvata iz vlasti. Predsjednik Čović je u izjavi za Večernji list potvrdio da se razgovaralo o izmjenama Ustava, ali i mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u vlasti, o čemu će predstavnici dviju stranaka nastaviti razgovarati za tjedan dana.

Mostar: Čović i Ljubić održali neformalan sastanak
- Bošnjaci mogu izabrati Hrvate, i to više nije samo pitanje izbora. Oni mogu upravljati cijelim jednim procesom oko hrvatskog naroda. Drugim riječima, vi niste narod. Naravno da se mi tome želimo suprotstaviti. O tome imamo identična gledišta, a vjerujem i sve druge hrvatske stranke, rekao je Čović. Iz HDZ-a 1990 su nakon susreta priopćili da su se sugovornici složili da je nužna promjena Ustava i Izbornog zakona, ali da je i nastavak unutarhrvatskoga dijaloga kako bi se postigao dogovor o promjenama Ustava koje trebaju izjednačiti poziciju hrvatskoga naroda u teritorijalnom i institucionalnom smislu s druga dva konstitutivna naroda. Dodali su da se u razgovore o Ustavu trebaju uključiti i ostale hrvatske stranke koje imaju izborni legitimitet, bez obzira na to u kojoj će se poziciji naći u procesu uspostavljanja vlasti. Čović je nakon susreta s Ljubićem istaknuo da vjeruje u mogućnost postizanja dogovora oko stvaranja široke svehrvatske koalicije.

- Čini mi se da danas imamo dobar ambijent da to i napravimo i budemo veliki u svome narodu te pošaljemo vrlo jasnu poruku onima koji su nas mislili kao narod eliminirati - da to baš neće ići tako lako, istaknuo je. Prema njegovim riječima, HDZ BiH ima najveću odgovornost nakon posljednjih izbora za okupljanje hrvatskih stranaka.

- Velikodušno nudim sa strane HDZ-a ono što vjerojatno nitko ne bi ponudio. Od državne, entitetske i županijske razine želimo okupiti hrvatske stranke koje na isti način promišljaju sudbinu hrvatskog naroda, dodao je Čović.