Čović i Lagumdžija dogovaraju raspodjelu ministarstava u Vladi

Dragan Čović
...a očekuje se da će potpisati dokument koji sačinjava skupinu načela za rad buduće parlamentarne većine, doznaje Večernjak. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara i glavni tajnik SDP-a BiH i aktualni premijer Nermin Nikšić pripremili su dokument od desetak točaka koje su se jučer još uvijek usuglašavale. Naknadno će se o ovome dokumentu očitovati predsjednici HDZ-a 1990. Božo Ljubić i Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić koji ipak neće biti na današnjem sastanku.

Niz važnih pitanja

Ovaj dokument sadrži više važnih pitanja oko kojih su se razmimoilazili dojučerašnji politički protivnici. Prije svih to su zakoni koji se tiču reforme policije, autoceste na koridoru Vc, koncesija, kao i zakona o prostornom planiranju koji su već u formi nacrta prošli proceduru u federalnom Parlamentu. HDZ-ovi traže bitan popravak ovih zakona budući da u najvećem dijelu ukidaju ovlasti županija i općina ili su teško na štetu nižih razina vlasti. Hrvatska strana posve osporava i pojedine nadležnosti koje trenutačno imaju institucije Federacija BiH, iako su prema Ustavu ovoga entiteta u potpunoj ovlasti županija. Jednako tako Čović i Lagumdžija razgovarat će i o ministarskim pozicijama u Vladi Federacije BiH oko čega Nikšić i Čavara nisu mogli postići dogovor budući da aktualni premijer nije imao stranačke ovlasti za dogovor o određenoj vrsti političke trgovine. Danas će se objaviti i određeni potezi koje planira poduzeti nova parlamentarna većina koja mora osigurati dvotrećinsku većinu za smjenu dužnosnika SDA i HSP-a kane li provesti rekonstrukciju Vlade Federacije BiH. Već su jučer zastupnici nove parlamentarne većine koju čine SDP, SBB BiH, HDZ BiH i HDZ 1990. započeli skupljati potpise za pokretanje inicijative za smjenu predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića iz SDA i njegova zamjenika Stanka Primorca iz HSP-a BiH.

Procedura smjena

Za takvu inicijativu dovoljna je natpolovična većina što sada nije uopće upitno, kao što nije upitno niti da ove četiri stranke već imaju u Domu naroda uz potporu Saveza nezavisnih socijaldemokrata dovoljan broj ruka za pokretanje procedure smjene predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira i potpredsjednika Mirsada Kebe.

Vecernji list