Čović i Bičakčić nisu krivi

Dragan Čović
Protiv navedene presude žalbu je blagovremeno izjavilo Tužiteljstvo BiH kojom presudu pobija zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da Prizivno vijeće Suda BiH žalbu uvaži i prvostupanjsku presudu preinači tako da optužene prooglasi krivim ili pak da pobijanu presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Prizivnog odjeljenja.

Branitelji optuženih Edhema Bičakčića i Dragana Čovića, u zakonom propisanom roku, dostavili su odgovore na žalbu Tužiteljstva u kojim ističu da su svi žalbeni prigovori neosnovani te predlažu da Prizivno vijeće Suda BiH žalbu odbije i potvrdi prvostupanjsku presudu.

Prizivno vijeće Suda BiH nakon ispitivanja žalbe u zaključku naglašava da iz utvrđenja prvostupanjskog vijeća proizilazi da ne postoji uzročna veza između radnji optuženih koje im se optužnicom stavljaju na teret, i to donošenja odluka broj 4/99 i 5/00 o rasporedu sredstava proračuna iz 1999. i 2000. za stambena pitanja i u optužnici opisane posljedice u vidu sticanja imovinske koristi drugima.

U tim radnjama je prema optužnici sadržana zloupotreba položaja i to iskorištavanjem (kako se navodi u činjeničnom opisu optužnice), odnosno prekoračenjem (kako se navodi u pravnom zaključku optužnice), njihovih službenih ovlaštenja, koja su imali kao premijer i zamjenik premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

- To utvrđenje, kako smatra Prizivno vijeće, žalbom nije osnovano dovedeno u sumnju, zbog čega je žalba tužitelja odbijena kao neosnovana i prvostupanjska presuda potvrđena, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.