Čović: Formiranje Vijeća ministara prije nižih razina je nemoguća misija

čović
On je u izjavi za TV1 rekao da se ne može napraviti izvršna vlast bez cijeline zakonodavne vlasti.

"Da bi napravili zakonodavnu vlast treba nam Dom naroda BiH. Jer Dom naroda BiH nemate bez federalnog Doma naroda. Naravno ja razumjijem i kolege kojima se žuri u Vijeće ministara BiH, jer prvenstveno, pretpostavljam da je interes zbog toga što nisu u vlasti u Vijeću ministara. Ali te iste kolege moraju razmjeti da mi nismo u vlasti na razini entiteta koji također u ovo vrijeme, u tehničkom mandatu, svaki dan nešto kadrovira, razriješuje, imenuje, postavlja. Naravno da nam je strateški cilj što prije napraviti vlast na razini Federacije. Pretpostavimo da je to interes i drugih kolega i da ćemo otprilike istom dinamikom pratiti. Mada, je ne vidim razloga da se neke stvai i paralelno rade. Međuitim, moramo poštivati Usatv i zakon, i vjerujem da je to najbolji put da jačamo povjerenje i da konačno svu aktivnost završimo u dvanaestom mjesecu", kaže Čović.

Čović naglašava da su svi do sada vođeni razgovori koje je vodio s kolegama i potpisnicima Sporazuma (SDA i DF) kao i razgovori prije toga ukazivali na to da se ide s formiranjem vlasti od županija, preko entiteta do državne razine. On dodaje da je to i logika Izbornog zakona.

"Drugačije nije ni moguće, jer moramo imati zakonodavnu vlast u cijelini parlalelno sa izvršnom vlasti", kaže Čović za TV1.

Predsjednik HDZ BIH podsjeća da zakonodavnu vlast čini Dom naroda koji se kreira od županija, a iz Republike Srpske kroz dio strukture vlasti na entitetskoj razini.

"Ja sam uvjeren da ovo što radimo ovih dana ide po planu. Mislim da bi mi većinu stvari mogli utvrditi do kraja tjedna u županijama, u smislu kreiranja skupštinsih većina, rukovodstva skupština i prijedloga mandatara, a u pojednim županijama svakako i predstavnike za izbor u Dom naroda", kaže Čović.

Dodaje da je kao predsjednik HDZ BIH, odnosno grupacije Hrvatskog narodnog sabora, uvjeren da će se to i uspjeti do kraja sljedećeg tjedna u pet županija gdje ova grupacija ima dominantan utjecaj. Time bi se, kaže Čović, stvorio ambijent da se i na razini entiteta može konstituirati Dom naroda.

„Već je najavljeno da se Zastupnički dom FBiH konstituira 2. prosinca, i time bi i entitetsku razinu pripremili. Jer bez Doma naroda nemamo predsjednika Federacije BIH, a bez kojeg nemamo mandatara za sastav Vlade Federacije BiH", izjavio je Čović.

On navodi da su s koalicijskim partnerima dogovoreni detalji u smislu da se zna tko predlaže predsjednika FBiH, a tko mandatara Vlade FBiH.

"Znači nužno nam je što prije doći do Doma naroda i to je naš imperativ. Ako to uspijemo napraviti u prvih desetak dana dvanaestog mjeseca, a vidim najavu da bi vjerojatno 9. prosinca mogla biti konstituirajuća skupština Zastupničkog doma BiH , za to vrijeme bi se pripremio Dom naroda i istog dana bi se moglo ići i s mandatarom za Vijeće ministara BiH. Drugim riječima, dosta dinamična aktivnost nekad naglašena kao preambiciozna s moje strane, sad se vidi da je to praktično moguće. Mi možemo dvanaestom mjesecu imati formiranu zakonodavnu i izvršnu vlast na svim razinama", kaže Čović.

/AA/