Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović u Vatikanu razgovarao sa Svetim Ocem papom Franjom

čović papa franjo
...razgovarao je sa Svetim Ocem papom Franjom, državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom, te tajnikom za odnose sa državama NJ.E. monsinjorom Dominiquom Mambertijem.

Član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović i papa Franjo razgovarali su o aktualnoj situaciji u BiH, prilikama i odnosima u BiH, socioekonomskim i gospodarskim problemima, kao o i demografskoj situaciji, te pitanjima položaja i brige za mlade i obitelji kao temelja svakoga zdravoga i sretnoga društva.

U kontekstu razgovora o prilikama i odnosima u BiH, posebice je razgovarano o položaju hrvatskoga naroda, kao i o provedbi Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović iskazao je zahvalu Svetoj Stolici za iskazanu stalnu brigu za BiH kao državu jednakopravnih naroda, te za svaku drugu potporu i pomoć u najtežim trenucima, uključujući nedavne elementarne nepogode.

Dr. Čović je pozvao Svetog Oca da posjeti BiH i prenio mu pozdrave iz BiH, a posebice pozdrave hrvatskoga naroda. Ovom prigodom je Svetom Ocu uručio dar, statuu Katarine Kosače-Kotromanić, autora Florijana Mićkovića, prof. akademika.

Član Predsjedništva BiH dr. Čović u Vatikanu je razgovarao s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom o BiH, njezinom EU putu i reformskim procesima nužnim za uspostavu i izgradnju pravno ustrojene, sigurne i stabilne države jedakopravnih naroda i građana. Iskazana je zahvalnost koju Sveta Stolica pruža BiH u izgradnji suživota i jednakopravnosti svih naroda, kao i potporu BiH na njezinom europskom putu.

Govoreći o integracijskim procesima naše zemlje u EU, dr. Čović je istaknuo kako je sadašnje ustavno rješenje prepreka reformama koje stoje pred bh. vlastima. Obveza i odgovornost su na domaćim institucijama.

U razgovoru o provedbi Temeljnog ugovora BiH sa Svetom Stolicom, naglašena je važnost provedbe Ugovora za sve narode koji žive u BiH. Institucije vlasti trebaju učiniti da se kroz zakonsku regulativu osigura provedba Ugovora.

U razgovoru sa kardinalom Parolinom su sudjelovali prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto, te dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Marinko Čavara. Sastanku je nazočila i veleposlanica BiH u Vatikanu Slavica Karačić.

Dr. Čović je darovao kardinalu Parolinu reljef „Fratar zagrlio zemlju", profesora Stipe Sikirice iz Zagreba.

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda dr. Dragan Čović posjetio je i Radio Vatikan, te razgovarao s glavnim urednikom hrvatskog radijskog programa paterom Sinišom Štambukom, Markom Latinčićem i Paolom Innamoratijem.

FENA