Cjenik spreman: Evo koliko će koštati benzin i plin u BiH!

gorivo
Ovo će biti novi cjenik benzinskih crpki zbog novog Zakona o trošarinama BiH koji stupa na snagu 1. veljače, a koji predviđa poskupljenje trošarina i cestarina, te taksi na naftne derivate.

Toliko će koštati naftni derivati, ali pod uvjetom da u međuvremenu ne dođe do poskupljenja.

Tajnik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Gospodarskoj komori RS Zoran Berak za „EuroBlic" potvrđuje da će distributeri od 1. veljače biti prinuđeni povećati cijenu dizelskih i benzinskih goriva za 0,15 KM po litri plus porez na PDV, što iznosi zajedno 0,18 KM.

- Napominjemo da navedeno povećanje ide isključivo u državnu blagajnu, te da će distributeri imati samo štetu od povećanja cijena zbog očekivanog pada prometa- tvrdi Berak.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o trošarinama, kako kaže, uvodi se i pristojba za ceste i autoceste na TNG, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za ceste i 0,25 KM po kilogramu za autoceste.

To znači da će ovaj energent poskupjeti za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Tako će litar plina, po kalkulaciji naftaša, poskupjeti za oko 0,30 KM. Sada košta u prosjeku 0,80 KM.

Ova pristojba nije postajala do sada, što će biti značajan udar jer puno vozača koristi ovaj energent.

Novim Zakonom o trošarinama predviđeno je da i dodavanje trošarine na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus cestarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri.

To znači kako će novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznositi 0,70 KM po litri.