Čistka Hrvata u Odvjetničkoj komori Federacije BiH

Scenarij uspostavljanja vlasti u Federaciji, odnosno izbacivanje Hrvata iz svake pore života u ovom entitetu, i dalje se nastavlja. Ne samo u institucijama države, nego i u drugim organizacijama u čijem su radu participirali predstavnici Hrvata ili čak imali odgovorne dužnosti. Posljednji takav primjer je Odvjetnička komora Federacije. Na Skupštini ovoga tijela imenovani su novi članovi Upravnog odbora Odvjetničke komore Federacije BiH, a od pet novih članova, koliko ih bira Skupština, niti jedan nije Hrvat. Izabrana su četiri Bošnjaka i jedan Srbin.

Politička pozadina

Teško se oteti dojmu da su se političke strukture odlučile na čistku Hrvata i iz ove institucije jer su inicijatori ovih imenovanja bili odvjetnici koji su poznati i po političkom djelovanju u vodećim bošnjačkim strankama. Trenutačno stanje je takvo da se odluke u Odvjetničkoj komori mogu donijeti bez ikakvih konzultacija s Hrvatima, a Bošnjaci imaju dovoljan broj glasova da donesu bilo koju odluku. Jednostavno, Hrvati više nemaju nikakva utjecaja u ovom tijelu! Ipak, sumnja se da je ovo kraj priče oko Odvjetničke komore FBiH. Sigurno je da će u idućih nekoliko dana biti mnoštvo reakcije na odluke spomenute Skupštine te da će te reakcije imati velik utjecaj na rad ove institucije u budućnosti. Ono što je možda najzanimljivije u cijeloj priči jest činjenica da se ovakvom načinu rada protivi i određen broj odvjetnika bošnjačke nacionalnosti, koji su, kao i njihove hrvatske kolege, bili šokirani ovakvim razvojem događaja. I oni bi trebali u idućih nekoliko dana izaći u javnost sa svojim stavovima o posljednjim događanjima. Tako je postalo jasno da je izbacivanje Hrvata iz federalne Odvjetničke komore bilo organizirano od male skupine onih koji su imali političkih interesa da donesu ovako sramotne odluke.

U Mostaru druga priča

I dok se Hrvatima spremao ovakav scenarij na federalnoj razini, zanimljivo je da je u Regionalnoj odvjetničkoj komori Mostar uvijek bio prisutan paritet između Hrvata i Bošnjaka. Prilikom donošenja svake odluke pazilo se da broj Bošnjaka na odgovornim dužnostima bude podjednak broju Hrvata na sličnim dužnostima. Takva praksa se provodi već godinama i nikada nije bilo primjedbi na ovakav način rada. Zbog toga odluke Skupštine Odvjetničke komore FBiH predstavljaju pokušaj stvaranja još jedne krize i nove podjele između dva konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH mogu posljednja zbivanja u Odvjetničkoj komori Federacije BiH smatrati i službenom porukom bošnjačke politike najmalobrojnijem konstitutivnom narodu u državi, a još jednom je postalo jasno kako SDA i SDP gledaju na budućnosti hrvatskoga naroda u ovoj zemlji. Još nije poznato hoće li se i mogu li se ove odluke uopće ispraviti u nekom razumnom roku ili će najnovija čistka u federalnoj Odvjetničkoj komori imati trajne posljedice.

izvor: večernji.ba