Čime je osam hrvatskih učenika iz Brčkog zaslužilo salve mržnje!?

Brčko, Hrvati u BIH
...među kojima prednjači Otisak.ba, gdje se otvoreno poziva na linč roditelja. Jedan od roditelja, Anto Ilić, za Dnevnik.ba kaže da je cijela priča krenula ukrivo nakon izjave predsjednika skupštine iz SDA koji je najavio krivične prijave ukoliko budu bojkotirali nastavu!

„Najgori su bili komentari s facebooka. Takav govor mržnje i prijetnje nismo nikad doživjeli. Ali kad smo krenuli u borbu za svoja prava zagarantirana Statutom Distrikta Brčkog, bili smo spremni na sve ono što će nam govoriti i pisati" kaže Ilić
Unatoč očekivanjima i spremnosti roditelja osmero školaraca na sve ono što će uslijediti, ipak su iznenađeni žestinom govora mržnje, tekstovima i reakcijama Bošnjaka.

Iznenađenje je tim veće jer upravo su bošnjački mediji iz Brčkog i FBiH godinama otvoreno podržavali borbu bošnjačkih roditelja iz Republike Srpske za školovanje djece na maternjem jeziku - borbe koja traje i danas.
Ilić tvrdi da će roditelji ustrajati u svom jednostavnom zahtjevu - povratku bivše učiteljice.

„Od kako su djeca krenula u školu, promijenili su im četiri učiteljice! Ova posljednja, kojoj je nerazumno prekinut radni odnos, s djecom je bila najduže. I s njom smo bili jako zadovoljni, kako zbog znanja tako i zbog angažmana oko djece."
Problemi počinju kada Skupština Distrikta Brčko donosi Odluku o zapošljavanju 200 obrazovnih djelatnika među kojima je relativno malo Hrvata.

„Bivša učiteljica je iz Orašja zbog čega nije mogla aplicirati na svoje radno mjesto. Njoj daju otkaz a dovode učiteljicu kojoj hrvatski jezik nije maternji. Nama ne smeta što je ona Bošnjakinja, ali ne vjerujemo da može adekvatno voditi ukupnu nastavu na hrvatskom jeziku. A ne vjerujemo da može voditi i vanškolske aktivnosti djece, kao što su Božićne i Uskršnje priredbe, Dane kruha i slično" ističe Ilić.

Glavni argument koji roditelji imaju na svojoj strani jeste Statut Distrikta Brčko koji je apsolutno na strani roditelja. U Statu je ravnopravnost zagarantirana, a to je pravo najistaknutije upravo u oblasti obrazovanja.
Za Dnevnik.ba isto tvrdi i dogradonačelnik, i bivši gradonačelnik Brčkog Anto Domić

„Obrazovanje je apsolutno pravo i roditelji imaju svako pravo zahtijevati obrazovanje djece na hrvatskom jeziku. Statut distrikta Brčkog im to omogućuje, i mi ćemo nastojati u Skupštini riješiti ovo pitanje na način da se izbriše uvjet da nastavnici moraju biti iz Distrikta Brčko. To je diskriminatorno po više osnova"

Predstavnik roditelja Anto Ilić napominje da Distrikt po svom uređenju odgovara Hrvatima

„Prava su zagarantirana. Ali moramo stalno paziti na to da se poštuju. Jer ako ćemo se samo pouzdati u zakon doći ćemo u poziciju da se traže nekakve rupe kako bi se manipuliralo. S te strane, zadovoljni smo radom naših predstavnika u vlasti"
Kako je Dnevnik i ranije pisao, zakazan je i sastanak predstavnika roditelja sa gradonačelnikom, dogradonačelnikom i predsjednikom Skupštine kako bi se problem riješio. Imaju naznake da će se njihovom zahtjevu udovoljiti.

Ipak, ono što će ostati kao crna mrlja još dugo, jesu riječi mržnje i uvrede koje su brčanski Hrvati mogli pročitati na svoj račun na portalima poput Otiska i društvenim mrežama.

Tvrtko Milović, Dnevnik.ba