CIK BiH izdao novi nalog: Ponovno brojanje glasova na još 59 biračkih mjesta

HSPF, Europski parlament u Briselu, izbori, izborni zakon, izbori, izbori, izbori u BiH, Opći izbori 2014., izbori, CIK, lokalni izbori u Hrvatskoj, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Sinčić, izbori u RH, izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori u RH, novi zeland, glasovanje, pravo glasa

Brojanje će se obaviti danas u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu u prisustvu izbornih posmatrača, javlja Anadolu Agency (AA).

Nalog je uslijedio nakon što je glavni kontrolor za obradu, unos i potvrdu rezultata glasanja za opće izbore 2014. godine podnio Centralnoj izbornoj komisiji BiH izvještaj po kojem nije moguće verificirati rezultate izbora na ovim biračkim mjestima sa zbirnog obrasca koji su sačinili birački odbori.

Navedenom brojanju glasačkih listića mogu prisustvovati akreditirani posmatrači političkih subjekata za biračka mjesta sa kojih se vrši brojanje i to onih političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koje se vrši brojanje kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

Jučer je u Glavnom centru za brojanje glasova obavljeno ponovno prebrojavanje glasova sa ukupno 48 biračkih mjesta.

Naređena su brojanja glasačkih listića na šest biračkih mjesta u Novom Gradu Sarajevo, četiri u Tuzli, po tri biračka mjesta u Banja Luci i Goraždu, po dva u Čeliću, Centru Sarajevo, Foči, Srebreniku, Vlasenici, Travniku i Prijedoru, te po jednom biračkom mjestu u Gradiški, Zvorniku, Bihaću, Ugljeviku, Srbacu, Nevesinju, Jablanici, Velikoj Kladuši, Bosanskoj Krupi, Lukavcu, Čapljini, Brezi, Milićima, Visokom, Novom Gradu (RS), Sanskom Mostu, Šipovu i Srebrenici.

Obavljeno je i otvaranje zaštitnih vreća na dva biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Čelinac jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tih biračkih mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenih biračkih mjesta za sve izborne nivoe.

Po nalogu CIK-a BiH obavljeno je i otvaranje zaštitnih vreća sa jednog biračkog mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Livno jer su navodno u vreće upakovani obrasci sa rezultatima sa tog biračkog mjesta. Ukoliko obrazaca ne bude u vrećama, ponovo će se brojati glasački listići sa navedenog biračkog mjesta za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i Kanton 10.

Kako je za Anadolu Agency (AA) ranije saopćio predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić ta državna institucija u ponedjeljak, 27. listopada trebala bi utvrditi rezultate općih izbora u Bosni i Hercegovini.