Cijene hrane i pića u BiH iznosile 76 posto od prosječne razine cijena EU-a

hrana za jelo, namirnice, ušteda, zavod za statistiku, Državni zavod za statistiku, plaća, minimalna plaća u EU, isplata plaća, plaćanje, povećanje plaća, prosječna plaća, zbog neisplate plaća, Zakon o plaćama, Konzum, Agrokor, Velpro centar, posao, poskupljenje, trgovci, prava radnika, trgovina, potrošačka korpa, poskupljenje goriva, poskupljenje, Poskupljenje cestarine, siromaštvo, cijene, potrošačka korpa, potrošačka korpa, potrošačka korpa, priopćenje za javnost, nezavisni blok, prava radnika

Tako je Danska 2018. godine imala najvišu razinu cijena za hranu i bezalkoholna pića u EU, i to za 130 posto višu od prosječene europske razine, objavio je u četvrtak Eurostat, statistički ured Europske unije. Na suprotnom kraju ljestvice, najniža razina cijena zabilježena je u Rumunjskoj i iznosila je 66 posto od prosječne razine cijena usporedive košarice.

Najveći dispariteti cijena zabilježeni su za duhan kod kojeg su cijene bile i do četiri puta veće u najskupljim državama članicama nego u najjeftinijim. Najniže razine cijena u pojedinačnim članicama zemalja Europske unije zabilježene su u Bugarskoj, i to 49 posto prosjeka EU, Poljskoj 60 posto i Hrvatskoj 62 posto, a najviše u Velikoj Britaniji, i to 204 posto prosječne cijene duhanskih proizvoda u Uniji, Irskoj 201 posto i Francuskoj 141 posto.

Istraživanje razine cijena hrane, pića i duhana je osim u zemljama EU-a, provedeno u još 9 europskih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u BiHi u 2018. godini su iznosile 76 posto od prosječne razine cijena EU-a, dok su cijene duhanskih proizvoda jeftinije 55 posto od prosječne razine cijena duhanskih proizvoda u EU.