Cijene dizela i benzina u BiH veće za pet feninga po litri

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, dosegnuvši nove najviše razine od studenoga 2014. godine, jer Washington prijeti ponovnim uvođenjem sankcija Iranu, no veći rast cijena spriječilo je jačanje dolara i povećanje proizvodnje u SAD-u. Na londonskom tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla je 0,3 posto, na 74,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,3 posto, na 69,70 dolara.

Rast cijena posljedica je napetosti na tržištu dok se čeka odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o obnovi sankcija Iranu zbog nuklearnog programa. Teheran je nakon ukidanja sankcija početkom 2016. godine ponovo preuzeo poziciju velikog izvoznika zahvaljujući sporazumu sa skupinom utjecajnih zemalja koji je predviđao ograničenje spornoga nuklearnog programa. Američki predsjednik poručio je da neće produljiti suspenziju sankcija ako europski saveznici do 12. svibnja ne isprave "strašne greške" u međunarodnom sporazumu. Trgovci strahuju da bi se zbog sankcija ponuda nafte iz Irana mogla smanjiti.

Analitičari ANZ-a, Daniel Hynes i Soni Kumari, procjenjuju da bi do kraja godine cijene na londonskom tržištu mogle dosegnuti 80 dolara, pripisujući njihov rast pojačanim geopolitičkim rizicima i smanjenoj globalnoj ponudi posljednjih dana. "Očekujemo da će se razlika između ponude i potražnje na tržištu još više smanjiti u drugoj polovini 2018. godine", napisali su u bilješci klijentima. Prethodnih tjedana cijene nafte rasle su znatno brže jer je Saudijska Arabija poručila da želi više cijene "crnoga zlata" i da bi OPEC i njegovi partneri mogli produljiti sporazum o smanjenoj proizvodnji i na iduću godinu. Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi sveli zalihe na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

 

Premda je svako poskupljenje udar na, ionako prazne, džepove građana nove cijene još uvijek nisu ni blizu onih iz 2012. godine. Naime, najveća cijena dizela u posljednjih desetak godina postignuta je 2012. kada je litra dizela u BiH iznosila 2,45 KM, dok je nafta na svjetskom tržištu bila 84,46 dolara. Nakon 2012. polako je počela padati, na radost građana koji su onda mogli ostvariti značajne uštede.•