Cijela Vlada Republike Hrvatske u petak dolazi u Sarajevo, razmatrat će se i Pelješki most

vlada hrvatske
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je dnevni red sjednice dogovoren te da je veliki broj materijala koji će se naći na dnevnom redu sjednice.

- Njih smo podijelili po resorima, ili po za nas važnim područjima. Oni su podijeljeni, na neki način, u tri skupine. Ona pitanja koja možemo riješiti praktično, brzo, konkretno i koja znače veliku pomoć građanima i privrednim subjektima - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je da će poseban set pitanja biti vezan i za europske integracije Bosne i Hercegovine i „podršku koju uživamo od prijateljske, susjedne države Hrvatske".

Naveo je da će biti razmatran i čitav set onih pitanja koja, na neki način, opterećuju odnose u posljednje vrijeme.

- Neka od njih opterećuju odnose praktično nekoliko decenija, neka su se pojavila u zadnjih godinu ili dvije. Tu ćemo se fokusirati, prvo, na nekoliko važnih pitanja za koja mislimo da ih možemo riješiti - otvaranje novih pograničnih prijelaza, pitanje odlagališta nuklearnog otpada, pitanje prekograničnih željezničkih prijelaza i unske pruge, pitanje podrške za neke važne infrastrukturne projekte kao što je jadransko-jonski autoput, pitanje korištenja hidroenergetskih potencijala...- naveo je Zvizdić.

Dodao je da će svakako otvoriti i pitanja za koja će im trebati „malo više vremena", kao što je rješavanje imovinskopravnih odnosa itd.

Treći set će biti potpisivanje pet ili šest sporazuma i memoranduma koji su spremni za potpisivanje.

- Mislim da ćemo u konačnici imati, predstaviti javnosti nekoliko kvalitetnih rezultata ili zaključaka koji će zaista unaprijediti odnose BiH i Hrvatske - naveo je Zvizdić.

Upitan da li će na zajedničkoj sjednici biti razmatrano pitanje izgradnje Pelješkog mosta, predsjedavajući Zvizdić je odgovorio potvrdno, dodajući da će sutra i na sjednici Vijeća ministara BiH zaprimiti od resornog ministarstva informaciju u vezi s tim pitanjem.

- Ministar koji će sutra biti u Sarajevu, na sjednici Vijeća ministara, će imati i bilateralni razgovor sa svojim kolegom prije zajedničke sjednice, tako da će na zajedničku sjednicu oni doći s jednom vrstom zajedničkog stava - kazao je Zvizdić.

Dnevni list