Cigarete u BiH poskupljuju za 0,45 KM, možda čak i više!

pušenje, zdravlje, ubijanje, pušenje, alkohol, cigarete, pušenje, RAK, zdravlje, pušenje, dim, cigarete, pušenje, lijek, šverc cigareta, Bileća, cigarete, cigarete, pušenje, cigarete, cigarete, poskupljenje, cigarete, poskupljenje, pušenje, odvikavanje, dječak, Tomislavgrad, provala, kiosk, duhan, cigarete, crna kronika, cigarete, poskupljenje, BIH, cigarete, poskupljenje, UIO, BIH, cijene, poskupljenje, cigarete, pušenje, akcize, škija, cigarete, poskupljenje, pušenje, rak pluća, cigarete, opušci, punjač, cigarete, poskupljenje, šverc, švercanje, duhan, BIH, BIH, cigarete, poskupljenje, pušenje, Pušenje je porok, čišćenje, zdravlje, cigarete, BIH, cijena, Mostar, pušenje, zabranjeno pušenje, cigarete, cijena, BIH, pušenje, namirnice, pljačka, pljačkaši, razbojništvo, cigarete, BIH, cigarete, poskupljenje, cigarete, cijene, cigarete, BIH, poskupljenje, pušenje, zabrana pušenja, BIH, više trošarine na duhanske proizvode , cigarete, rezani duhan, cigarete, poskupljenje, cigaret
... na osnovu koje će cigarete od početka sljedeće godine biti skuplje minimalno za 45 feninga po kutiji.

S obzirom na to da se ovih 45 feninga odnosi samo na porezno opterećenje, i da tu nije uračunato i eventualno povećanje cijena od proizvođača cigareta, moguće je da cigarete od iduće godine poskupe i više od tog iznosa.

U UNO su istaknuli da je Zakonom o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. srpnja 2009. godine, predviđeno da se posebna akciza na cigarete povećava od 2009. do 2014. minimalno za 15 feninga KM po paklici cigareta.

Povećanje fiksne akcize prouzrokuje povećanje i proporcionalne akcize koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te povećanje PDV-a po svakoj paklici s obzirom na to da akciza ulazi u osnovicu za obračun PDV-a.

Načelnik Odjela za komunikacije UNO Ratko Kovačević istaknuo je da je BiH trebala postupno povećavati akcize na duhanske prerađevine, kako bi dostigla minimalnu akcizu od 2,60 KM po kutiji do 2014. godine, što je bilo utvrđeno akciznom politikom EU u trenutku usvajanja Zakona o akcizama.

- U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 3,60 KM po kutiji, pa se pretpostavlja da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati akcizu na cigarete kako bi se dostigla razina minimalne akcize u EU. Odluku o tome će donijeti UO UNO, kazao je Kovačević. Minimalna akciza po paklici cigareta u BiH trenutno iznosi 1,82 KM.

Povećanje akciza na cigarete u proteklim godinama pozitivno se odrazilo na prihode po toj osnovi. Tako su u 2009. godini prihodi od akciza na cigarete iznosili 449,4 milijuna KM, u 2010. su bili 556, dok su u 2011. godini iznosili 716,3 milijuna. Ovi prihodi u prošloj godini iznosili su 758,4, dok su u prvih osam mjeseci ove godine bili 506,9 milijuna KM.

Upravni odbor UNO na sjednici u srpnju ove godine usvojio je Izmjene i dopune Zakona o akcizama u BiH u smislu da se uvede posebna akciza na duhan i to u iznosu od deset maraka po kilogramu, te posebna akciza na cigarilose u iznosu od 50 KM na 1.000 komada. Izmjene i dopune proslijeđene su u dalju proceduru prema Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH.

Glas Srpske