Cigarete iz BiH puše se na Sejšelima, Singapuru, a sapun se koristi u Kirgistanu

cigarete

... Vanjskotrgovinske komore BiH.

Bh. tvrtke najviše su izvozile u Njemačku, Hrvatsku, Italiju, Srbiju i Sloveniju što već predstavlja tradicionalna izvozna tržišta naše zemlje. Što se tiče same strukture izvoza, tijekom 2017. najviše je izvezeno namještaja u vrijednosti od 853 milijuna KM.

Na drugom mjestu su mineralna goriva i mineralna ulja vrijedna 666 milijuna KM, a na trećem mjestu drva i proizvodi od drveta od 578 milijuna KM, piše Faktor.ba.

Izvoz cigara iz BiH

Ono što međutim nije toliko poznato jesu podaci o izvozu iz BiH u države u kojima ne biste očekivali bh. proizvode. Tako je naprimjer u prvih devet mjeseci 2017. iz BiH izvezeno duhana i proizvoda zamjene duhana u vrijednosti od 968 tisuća KM na Sejšele, otočnu državu u zapadnom dijelu Indijskog oceana koja je naseljena sa svega 81 tisućom stanovnika. Zanimljiv je i izvoz istih proizvoda u daleki Singapur.

Tako je u ovaj moćni azijski grad u 2017. izvezeno duhana i proizvoda zamjene duhana vrijednog 621 tisuću KM. Pored ovih zemalja, cigarete iz BiH završavale su i na tržištu Iraka, Sirije, Singapura i niza drugih zemalja. Ovu zanimljivu pojavu objasnili su za Faktor ranije iz FDS-a kazavši da dio ovog izvoza vrše oni, ali i Fabrika duhana Banja Luka. - FDS već dugi niz godina vrši izvoz svojih cigareta na tržišta tzv. "trećih zemalja".

Ovaj koncept poslovanja je uspostavljen putem posredničke tvrtke koja kupuje cigarete od FDS-a te ih zatim plasira na spomenuta tržišta. Na ovaj način FDS se zaštitio od rizika naplate, a istovremeno iskoristio postojeća znanja i resurse posredničke tvrtke u poslovanju na ovakvim tržištima, s obzirom na kontakte i poznavanje specifičnosti tog tržišta.

Naime ista je dugi niz godina surađivala s međunarodnim tvrtkama na polju plasmana cigareta na tržištima Afrike i Bliskog istoka. FDS vrši također i uslužnu proizvodnju tuđih robnih marki koje imaju za cilj plasman cigareta na tržište Afrike.

Naime u svijetu je sve popularnije razvijanje vlastitih robnih marki, u svim domenima FMCG sektora, a za koje se najčešće odlučuju veliki trgovci na određenim tržištima/sustavne kuće, distributeri, značajniji trgovci na afričkim tržištima - pojasnili su iz FDS-a.

Ostali proizvodi

Ovdje zanimljivim podacima i putevima bh. gospodarstvenika nije kraj. Naša zemlja je tako u Kirgistan ove godine izvezla sapuna u vrijednosti od 7.843 KM, a iz ove zemlje smo između ostalog uvezli 774 KM vrijednosti tiskanih knjiga i novina.

Kirgistan je inače zemlja u središnjoj Aziji koja graniči s Kinom, a naseljava je oko 6 milijuna stanovnika. Gospodarstvenici iz BiH bili su aktivni i u središnjoj Africi pa su tako kupcu u Ruandi prodali električnih strojeva u vrijednosti od 275 tisuća KM, namještaja u vrijednosti od 94 tisuće KM te još nekoliko drugih proizvoda čime je vrijednost izvoza iz BiH u Ruandu tijekom 2017. dosegla iznos od 431 tisuću KM.

Nakon što su sklopili posao u Ruandi, bh. gospodarstvenici su "prešli" Atlantski ocean i došli u Surinam, južnoameričku zemlju koja se nalazi sjeverno od Brazila s kojim i dijeli granicu, a broji 558 tisuća stanovnika.

U ovu zemlju smo izvezli drveta i proizvoda od drveta u vrijednosti od 363 tisuće KM, kao i plastične mase i proizvoda od plastične mase vrijedne tek 82 KM. Idemo na drugi kraj svijeta, u Vijetnam koji se nalazi u jugoistočnom dijelu Azije i nije ni toliko iznenađujuća destinacija za izvoz s obzirom na to da broji oko 92 milijuna stanovnika.

U ovu zemlju su bh. tvrtke tijekom prvih devet mjeseci 2017. izvezle robe u vrijednosti od 1,18 milijuna KM. Ono što je zanimljivo jeste 600 tisuća KM izvoz mesa i drugih klaničnih proizvoda za jelo. Međutim, stručnjaci ističu da se pod ovu stavku ustvari zavode pileće nogice koje se odsijecaju u klaonicama u BiH i u našoj zemlji su praktično neupotrebljive.

Ali u Vijetnamu i Kini su ustvari ključni dio poslastica i nakon prerade konzumiraju se kao grickalice. Sjevernoistočno od Australije nalazi se otočje Nova Kaledonija, koja uživa poseban status kao Francuska prekomorska teritorija s određenim obilježjima državnosti.

U ove zemlju je iz BiH u 2017. izvezeno 1.408 KM eteričnih ulja i parfema, kao i 30 tisuća KM vrijednosti raznih drugih proizvoda. Iako aktivnosti bh. tvrtki širom zemlje djeluju zanimljivo, ipak najviše bh. tvrtke zarađuju izvozeći na tradicionalna tržišta poput Njemačke, Austrije, Turske i balkanskih zemalja.