Četiri žrtve nisu bile dovoljne da natjeraju nadležne da reagiraju u Donjim Dubravama

apel

...kopu Dubrave, brojnih verbalnih i fizičkih napada, uništenja privatne imovine, teških pljački nitko nije reagirao da nas zaštiti. Obraćali smo se policiji općine Živinice redovitim putem, načelniku Policijske uprave Živinice, premijeru Tuzlanske županije, Direktoru Površinskog kopa Dubrave, Općinskom vijeću Živinice, Načelniku općine Živinice svim drugim koji su odgovorni za stanje u Donjim Dubravama jer godinama nas ignoriraju i ne čine ništa, te tako podržavaju otvoreni teror nad Hrvatskim pukom i teški kriminal, te krađu stotina tisuća tona ugljena na godišnjem nivou.
U vrijeme komunističkog režima su nam otimali plodne oranice i šume a sada su nam oduzeli pravo na mir, dostojanstvo i siguran život.

Policijski službenici su na strani kradljivaca ugljena jer na naše dojave uglavnom ne izlaze na očevid i oglušuju se o pozive a u rijetkim slučajevima i kada bi došli u selo, prošli bi pored samih kradljivaca ugljena često pomjerivši vozilo na proširenjima našeg puta propuštajući pune neregistrirane kamione ugljena, a onda bi našem susjedu drsko odbrusili što vi hoćete!

Izloženi smo svakodnevnim remećenjem javnog reda i mira od strane organiziranih kriminalnih skupina koje dan i noć vrše organiziranu krađu ugljena, tako što ga izbacuju iz jalovinskog sistema Površinskog kopa Dubrave koji prolazi u neposrednoj blizini naših domova.

Izloženi smo nacionalističkim vrijeđanjem prilikom utovara ugljena, nasilničkim i divljačkim ponašanjem a čak nam prijete i terorističkim napadom. Iza ponoći se turiraju neispravna vozila ispred naših domova i pravi zastrašujuća buka, koja nam izaziva osjećaj straha i nesigurnosti, te nam pričinjava veliki psihološki stres.
Uskoro očekujemo da nam uđu i u kuće jer nitko od nadležnih ne reagira. MUP-u to jeste policijskoj postaji u Živinicama nije dovoljno što su kod našeg susjeda kojeg nećemo sada imenovati zbog sigurnosti: zapaljena tri vozila ispred kuće, što su drugom susjedu zapalili štalu, kravu i stotinu bala sijena, što su trećem susjedu pet puta opljačkali kuću, što je svaka kuća opljačkana po nekoliko puta, što je izvršeno na desetine razbojništava u dvorištima naših kuća. Što su stradale četiri mlade osobe na Površinskom kopu Dubrave i što su nacionalni odnosi jako narušeni. Policijska postaja Živinice ne reagira na stalna i ozbiljna kršenja reda i mira, na pljačke i razbojništva pa ni na učinjena krivična djela.

Ukradeni ugljen se vozi javno na neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima, a često su vozači maloljetnici i bez vozačke, a što je policiji jako dobro poznato no policija ne reagira.

Budući da nam lokalna vlast i MUP ne želi pružiti zaštitu, molimo i zahtijevamo od predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, Konzula Republike Hrvatske u Tuzli i Ureda visokog predstavnika Bosne i Hercegovine da žurno poduzmu sve što je neophodno kako bi nas zaštitili te spriječili konflikt koji visi u zraku. Pozivamo i sve medije da vrše pritisak na nadležne (lokalnu vlast i MUP), kako bi se povratio mir, sigurnosti suživot u Donjim Dubravama.
U nadi da će naš apel biti ozbiljno prihvaćen i da će se poduzeti ozbiljni koraci kako bi se zaštitili životi mještana D.Dubrava, njihova imovina te imovina Površinskog kopa ugljena Dubrave.

Mještani Donjih Dubrava