Ceste FBiH: Do kraja listopada dvosmjerni promet kroz tunele Vranduk

radovi, Vranduk , putevi, tunel, video

Pravdić je istakao kako je ovo veoma kompleksno gradilište, jer se u isto vrijeme izvodi više projekata, što otežava posao izvođačima, ali i sudionicima u prometu.

- Nama je cilj da vidimo kakvo je stanje i da se promet, kako je i predviđeno, do kraja 10. mjeseca pusti dvosmjerno. Da nemamo više korištenje obilaznice. Na dobrom smo putu, po obećanjima predstavnika izvođača radova i nadzora, da sve ide dinamikom kako je i predviđeno - kaže Pravdić, koji najavljuje da će, nakon puštanja u promet tunela i mostova, izvođač u noćnim satima raditi montiranje opreme, ventilacije, osvjetljenja...

Pravdić ističe kako se nalaze u ključnoj fazi izvođenja radova na rekonstrukciji tunela Vranduk te da su zbog toga i došli da se na licu mjesta, skupa s nadzorom, izvođačem i predstavnikom investitora, uvjere u probleme, napredovanje i očekivani završetak radova.

- Obišli smo i alternativnu obilaznicu, Zenica - Nemila, koja je nakon rekonstrukcije u zadovoljavajućem stanju. Narednih četiri-pet dana bit će postavljanja i prometna signalizacija o preusmjerenju. Tada će kompletan promet vozila, do 7,5 tona, biti preusmjeren na ovu regionalnu cestu, kao alternativni pravac. Samim tim, smanjit će se gužve i čekanje kroz tunel - smatra Pravdić.

Najavljuje da će, u suradnji s BIHAMK-om, postaviti i drugu web-kameru te će se moći uživo pratiti stanje na cesti i iz pravca Doboja i iz pravca Zenice.

- Oni koji ne žele da čekaju, s malim vozilima, da se mogu preusmjeriti na regionalnu cestu - objašnjava Pravdić te dodaje kako će BIHAMK na navigacije poslati informacije da svi strani sudionici u prometu mogu na kamerama vidjeti da se u Nemili skreće na alternativni put za Zenicu, kao i obratno.

BIHAMK će, kako tvrdi Pravdić, odrediti jedno svoje vozilo koje će permanentno kružiti na pravcu Nemila - Zenica da u slučaju bilo kakvih kvarova može pružiti osnovna pomoć svim sudionicima u prometu. Dodaje kako je zadovoljan viđenim na gradilištu te da je izvođač već počeo betonirati sekundarnu oblogu na "portalu" na izlazu prema Doboju te da je uspostavio jedan ritam.

- Očekujemo da će, za nekih 15-ak dana, završiti betoniranje sekundarne obloge s ove strane - kaže Pravdić te najavljuje odmah početak betoniranja i druge strane obloge u dužini od 150 metara, a što je u predviđenoj dinamici.

- Svjedoci smo da je izvođač radova na mostovima "4" i "5" započeo i značajno završio radove na mostu prema Doboju. Postavljena je zamjena ležišta, karbonskih traka... Sada su radovi na gornjem dijelu mostova. I to će u sklopu predviđene dinamike biti završeno - najavljuje Pravdić.

Apelira da putnici koji iz drugih općina putuju za Sarajevo koriste alternativne pravce, preko Tuzle, odnosno Šićkog Broda, jer je jako veliki promet magistralnim putem M-17. Trenutno je dnevni promet kroz Vranduk oko 11.000 vozila, od čega je više od 2.000 teških vozila.

- Dat ćemo sve od sebe, angažirat ćemo dodatne resurse da pokušamo ispoštovati zahtjeve investitora da se promet, krajem 10. mjeseca, vrati u normalno, dvosmjerno funkcioniranje. Iako je prilično sve na "knap", nastojat ćemo i radimo sve tri smjene, ponajviše u trećoj smjeni, s obzirom na smanjen intenzitet prometa. Mislim da smo kompetentni i spremni, da imamo resurse i da neće biti do nas - kazao je Mario Bevanda, voditelj radova uime konzorcija kojeg predvodi širokobriješki "Hering".

On ističe da će osposobljavanje obilaznice Zenica - Nemila olakšati funkcioniranje sudionicima u prometu, a i njima kao izvođačima radova.

(fena)