Centralna banka BiH: Ne nasjedajte na prijevaru

invalidnina, Centralna banka BiH, prijevara, Senad Softić

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) upozorava javnost kako internetom kruži izmišljena izjava guvernera CBBiH dr. Senada Softića, koja je objavljena kao dio članka

„Novi finansijski intervju Gorana Bregovića može pomoći bosancima da se obogate“, a kojim se građani BiH ohrabruju na ulaganje u kriptovalute.

CBBiH napominje kako ova institucija nikada nije davala niti će davati izjave kojima se sugerira bilo koja vrsta ulaganja, uključivo i ulaganje u kriptovalute Stavovi CBBiH na temu kriptovaluta i fintecha su već poznati i više puta objavljivani, a u skladu su s politikama Europske središnje banke (ECB) koja zagovara konzervativan i oprezan pristup.

Obzirom kako ova izmišljena izjava može biti tretirana kao potpora guvernera i CBBiH, kao institucije, na poduzimanje određenih financijskih odluka, CBBiH upozorava građane na oprez i zbog činjenice da se uz tekst, koji sadrži navodnu guvernerovu izjavu, daju i instrukcije o ulaganju u kriptovalute.

Također, želimo skrenuti pozornost građanima kako je ovaj članak napravljen na način kako bi se stekao dojam objave od jednoga od news portala iz Bosne i Hercegovine. Na dnu članka se nalaze pozitivni komentari, čime je autor, očito, želio podići razinu vjerodostojnosti sadržaja. Jedino po čemu se ovaj članak razlikovao po izgledu od članka s originalnoga news portala, jeste poveznica na kojoj se isti nalazi.

Imajući sve navedeno u vidu, kao i trend porasta internet prijevara, CBBiH poziva građane na dobro obraćanje pozornosti na informacije koje se plasiraju putem interneta, a posebno na one koje se tiču njihove imovine i/ili osobnih podataka, poručili su iz Centralne banke BiH.