Čelnici Bošnjaka održavaju bliske veze s Muslimanskim bratstvom i islamskim teroristima

dzamija vehabije

- U Bosni se čini kako islamizam jača polako, ali stalno, uprkos otporu bosanskih umjerenih muslimana. Visoki bošnjački-muslimanski čelnici održavaju svoje duge veze s islamistima, a njihovi pozivi za nametanje tradicionalnog islamskog zakona (šerijata) i razvijanju bliskih veza s islamskim svijetom samo pogoršavaju situaciju i jačaju separatizam Hrvata i Srba u BiH - navodi se, između ostalog, u studiji "Islamizam i sigurnost u BiH" Instituta za sigurnosne studije Američkog ratnog koledža (US Army War College), piše mostarski Dnevni list.

Ujedinjenje muslimana

Osvrćući se na sve snažniji islamizam (vehabizam, selefizam), američki vojni obavještajci u analizi ističu kako visoki politički i vjerski čelnici Bošnjaka održavaju bliske veze s Muslimanskim bratstvom i islamskim teroristima, uključujući i Al-Qa'idu i dužnosnike Irana. Često se, navode, poziva na uvođenje šerijata te ističe kako "ključni Bošnjački čelnici dijele nostalgiju prema Osmanskom Carstvu, islamskom kalifatu, Organizaciji za islamsku suradnju (OIC) i turskoj vlasti, čemu se oštro protive Hrvati i Srbi u BiH".

- Nostalgiju prema Osmanskom Carstvu bošnjački-muslimanski čelnici dijele s turskim rukovodstvom na čelu s Recepom Tayyipom Erdoganom. Oni su česti gosti u Sarajevu, a nerijetko se može čuti kako je "sad vrijeme za ponovno ujedinjenje muslimana na Balkanu" - podsjeća se u ovoj studiji i dodaje kako je i Ekmeleddin Ihsanoglu, glavni tajnik OIC-a poznat po zalaganju za islamski kalifat, u Sarajevu kazao kako je "vrijeme da BiH postane punopravna članica OIC-a" što je, navode, podržao i njegov sugovornik Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik najjače bošnjačke stranke SDA. Navodi se i kako, prema nekim istraživanjima, 71 posto bosanskih muslimana odbacuje vehabizam dok 30 posto nije izričito protiv.

Država u rasulu

Ključni problem BiH je, prema ovoj analizi, što dvadeset godina nakon rata još uvijek nemamo osiguranu teritorijalnu cjelovitost BiH i njenu unutarnju stabilnost, a to bi se, smatraju američki vojnoobavještajni analitičari, "zacementiralo" ulaskom BiH u EU i NATO.

- To se, za razliku od susjednih zemalja neće uskoro dogoditi. Država je razjedinjena, vladine strukture su nefunkcionalne, ekonomija propada, ne postoji suradnja između entiteta, a kamoli između županija, korupcija je sveprisutna, nezaposlenost sve veća i među mladima je oko 57 posto, cijele generacije prolaze kroz obrazovni sustav s jasnom segregacijom, imamo političare koji iskorištavaju etničke strahove i tenzije, a pomirba nije uspjela. Srbi žele odcjepljenje. Hrvati napuštaju zemlju, a oni koji su ostali žele svoj, treći entitet. Većina stanovnika ne osjeća BiH kao svoju zemlju, 87 posto ih smatra kako BiH ide u pogrešnom smjeru, 77 posto mladih želi napustiti zemlju... - nabraja se u studiji i ističe kako usprkos svim naporima BiH ne mogu pomoći ni EU niti NATO.

- I ove organizacije su digle ruke od BiH i sve više se smatra kako EU i NATO ne mogu riješiti probleme u zemlji s političarima bez ikakve vizije. Međunarodna zajednica posljednjih godina naglašava kako domaći političari moraju rješavati probleme. Razlog su neuspjesi i SFOR-a i EUFOR-a i OHR-a - ističu američki vojnoobavještajni analitičari.

Mjesta u Bosni u koja se ne ulazi

Što se tiče terorističkih prijetnji Zapadu, podsjeća se na dolazak mudžahedina iz bliskoistočnih zemalja koje su slali najviše iz Irana, a financirala ih je Saudijska Arabija. Podsjeća se i na terorističke napade, na brojne otkrivene zavjere, kamione naoružanja... Citira se i Almir Džuvo, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koji je kazao kako u BiH imamo oko 3000 potencijalnih terorista.

Što se tiče vehabija, u studiji se navode procjene da ih ima oko 5000 koji žive u "selima gdje se ne ulazi, poput sela Gornje Maoče", ali i unutar gradova. Procjene su rađene na osnovi broja onih koji idu u "saudijsku" džamiju kralja Fahda na Alipašinom polju u Sarajevu, onih koji su došli na pokop vehabijskog vođe Jusufa Barčića, seminara, prema podacima policijskih agencija...

Uvođenje islamskog zakonika u BiH

Američki vojno-obavještajni analitičari navode kako u BiH imamo tri glavne islamske skupine. Jedna je povezana s Muslimanskim bratstvom i ona sudjeluje u radu institucija i zalaže se za zapadnjačke vrijednosti.

Druga skupina su vehabije koji su povezani sa saudijskim fundamentalistima koji odbacuju zapadnjačke vrijednosti i od kojih su neki povezani i s organizacijama koje se smatraju terorističkim.

Treća skupina su oni koji su izravno uključeni u terorističke aktivnosti i "džihad". Navodi se kako postoje i jake napetosti između ove tri skupine, ali i da im je jedna ideja zajednička - uvođenje islamskog zakonika (šerijata) u BiH. Sve tri su, navodi se u istoj studiji, povezane s bošnjačkim političkim i vjerskim čelnicima.

Bin Laden i Izetbegović

Za Bakira Izetbegovića se navodi kako je "sredio da se zemlja koja je nekad pripadala Srbima da Saudijcima za izgradnju džamije kralja Fahda u Sarajevu", kako je "koordinirao izgradnjom trgovačkog centra u Sarajevu, jedinog u kojem se ne služi alkohol i svinjetina" i "dolazak banke koja posluje po šerijatskim propisima", a "na sastanku s bivšim predsjednikom Irana Mahmoudom Ahmadinejadom u Kairu pozvao na bliže veze Bosne i Irana".

Za bivšeg reisa Islamske zajednice Mustafu Cerića se navodi kako se na Zapadu predstavljao kao umjereni musliman dok je u BiH iznosio mišljenje kako "uvođenje šerijata nije u suprotnosti s Ustavom BiH". Navodi se i kako je "Osama bin Laden imao bh. putovnicu te se navodno u Sarajevu sastao s Alijom Izetbegovićem", autorom "Islamske deklaracije" iz 1980., prenosi Dnevni list.