Čeka li nas novi zulum: Dugovanja za RTV pretplatu naplaćivat će zapljenom stvari

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Ako imate dugovanja prema javno komunalnim poduzećima, javnom radiotelevizijskom servisu, bit će vam izvršena zapljena plaće, mirovine, automobila ili neke druge pokretnine, na koje dužnik polaže vlasničko pravo, piše vecernji.ba.

Hrvati najviše duguju

Ako ovakav novi dopunjeni Zakon o izvršnom postupku, koji je na prošloj sjednici donijela platformaška Vlada, usvoji federalni Parlament, to znači da će 100 tisuća građana u sljedećih nekoliko mjeseci ostati bez svojih plaća, mirovina, jer imaju dugovanja prije svega za RTV pretplatu, a potom daleko manji dio za komunalne usluge. Od ovog zakona sigurno će najviše strahovati Hrvati u BiH koji su masovno otkazali plaćanje RTV pretplate.

Razlog za izmjenu i dopunu Zakona o izvršnom postupku koji je donijela Vlada FBiH, i u formi nacrta uputila u parlamentarnu proceduru, kako stoji u službenom objašnjenju, jeste da se uvođenjem kvalitetnijih rješenja u izvršni postupak olakša postupanje suda, te stvore uvjeti za smanjenje broja predmeta u parničnom postupku (komunalni predmeti) pred sudovima u Federaciji BiH, što znači rasterećenje u radu mjerodavnih sudova, kao jedan od prioritetnih zadataka reforme u području pravosuđa.

Zbog toga će Zavod MIO, porezne uprave, ministarstva unutarnjih poslova, banke i druge institucije ovlaštene za vođenje transakcijskih računa poslovnih subjekata, kao i zemljišno-knjižni i ured za katastar morati dati osobi koja tvrdi da želi pokrenuti izvršni postupak sve relevantne podatke o dužnicima.

Oduzimat će i stoku

Predlagatelji izmjena zakona vodili su se postupcima koje u ovakvim slučajevima ima ovršni zakon u Hrvatskoj. Pozivaju se i na usklađivanje zakona s onim koji je puno ranije donijela Vlada RS-a, pa je tako ovih dana u RS-u zabilježen bizaran slučaj da su od dvoje umirovljenika kod Dervente, zbog dugovanja za RTV pretplatu, inkasatori zaplijenili svinju i konja. Zbog tri neplaćene TV pretplate iz 2001. godine Osnovni sud u Derventi zaplijenio je udovici Dušanki Adžić svinju od 30 kilograma. Još gore je prošao njezin sugrađanin kome je iz istog razloga oduzeta kobila vrijedna 400 maraka. Takve slučajeve imat će uskoro i Federacija BiH.

večernji list/hercegovina.info