Čavara: Nije rješenje da drugi biraju hrvatskog predstavnika u vlasti

Nije prihvatljivo da drugi utiču na izbor hrvatskog predstavnika kao što je, naprimjer, Željko Komšić pozicioniran u Predsjedništvo BiH zahvaljujući presudno volji Bošnjaka - naglašava Čavara.

On je danas za Agenciju FENA izjavio i da mu zasad nije poznato da je njegovoj stranci zakazan razgovor s evropskim partnerima BiH u ovoj sedmici o mogućem načinu primjene presude Sejdić i Finci, "mada su kontakti stalni", kako je dodao.

Bilateralne kontake u ovoj sedmici sa sedam vodećih političkih stranaka, ali i sa strankama čija je zastupljenost u Parlamentu manja, najavili su 1. februara u Sarajevu zvaničnici Delegacije Evropske unije na brifingu za novinare.

Naglasili su između ostalog da Evropska komisija nikad neće preporučiti državama članicama EU da bez rješenja presude "Sejdić i Finci" stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Neizvršenje ove presude Evropskog suda za ljudska prava bilo bi glavna prepreka za napredak naše zemlje ka evropskim integracijama, proizilazi iz tog stava.

Na brifingu je također rečeno da predstavnici EU neće nametati prijedlog nego da će rješenje biti zadatak domaćih predstavnika.

Najavljujući razgovore s domaćim političkim faktorima u ovoj sedmici, evropski predstavnici su potcrtali da ne žele prazne razgovore nego aktivnu diskusiju i fokusiranje na konkretna pitanja.