Čavara na Drugoj ljetnoj NATO školi u Međugorju

čavara
U svom izlaganju predsjednik Federacije BiH je sudionicima NATO škole naglasio važnost uloge NATO saveza i koristima koje bi BiH imala ulaskom u taj savez.

- Sutra će ovi mladi ljudi biti nositelji procesa i aktivnosti na putu NATO-a i prevažno je da shvate njegove vrijednosti već u samom početku uključivanja u taj proces - kazao je Čavara.

On je izrazio mišljenje kako je proces uključivanja BiH u NATO savez u zastoju te kako se "bavimo marginalnim stvarima umjesto da nastojimo osigurati nova radna mjesta i poboljšati uvjete života".

- Ono što je nedvojbeno, jeste da su nam europske i euroatlantske integracije osnovni cilj i da tu trebamo stvoriti pretpostavke da se što prije uključimo u NATO savez jer je on apsolutni jamac uspostavljanja i očuvanja mira, a u to su uključene sve druge koristi koje bi država imala ulaskom u NATO, kao što je unutarnje uređenje, ali i sigurnost na vanjskopolitičkom planu - poručio je Čavara.

Predsjednica Atlantskog vijeća BiH Dijana Gupta ukazala je na značaj održavanja NATO škole te iskazala zadovoljstvo što su polaznici NATO ljetne škole studenti iz BiH, Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

- Imamo za cilj okupljati studente sve tri etničke skupine u Bosni i Hercegovini, razgovarati o vrijednostima NATO-a i onome što bi BiH dobila ulaskom u NATO - naglasila je Gupta.

Podsjetila je da je BiH 2006. godine potpisala Sporazum i partnerstvo za mir, a 2009. godine MAP plan kojim se obvezala da će ispuniti sve odrednice tog sporazuma za ulazak BiH u NATO, ali kako zadnja tačka tog plana nije implementirana jer predstavnici RS nisu htjeli dati suglasnost.

- Mislim da smo sad stvarno na pravom putu i ako u ovoj godini budemo aktivno radili, ako uključimo sve političke faktore, akademsku zajednicu, obične građane i studente, prije svega mlade, imamo kapaciteta da napokon potpišemo i tu zadnju točku MAP plana - uvjerena je Gupta.

FENA