CARINE UKINUTE, CIJENE OSTALE ISTE Građani zakinuti za milijardu maraka

Iako se očekivalo da će od srpnja 2008. godine, kada je potpisan navedeni sporazum, cijene biti poprilično niže, uvozni lobiji to nikada nisu uradili nego su, prema mišljenjima domaćih ekonomista i udruženja potrošača, zadržavali dodatni profit. Upravo zbog toga ne može se očekivati niti pad cijena početkom iduće godine, kada će se također ukinuti ili smanjiti carine za određeni broj proizvoda.

"Mutne" radnje


Najveći pad prihoda od carina zabilježen je 2009. kada je potpuno ukinuta carina na najveći dio proizvoda koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU-a. Tome u prilog govori činjenica da su u 2007. prihodi od carina iznosili 655 milijuna maraka, u 2008. 650 milijuna maraka, a u 2009. 345 milijuna maraka. U prošloj godini prihodi od carina iznosili su 302 milijuna maraka, a u deset mjeseci ove godine prihodi od carina bili su 238 milijuna maraka. Iz ovih brojki jasno je kako su se carine dvostruko smanjile, pa bi bilo logično da padaju i cijene. Upravo zbog toga pojedini analitičari smatraju da se dogodila pljačka građana u BiH u visini vrtoglavih milijardu maraka. 

Piše: Dragan Bradvica / Dnevni list

Jedan od onih koji jasno govore kako je u pozadini svega upravo pljačka građana jest i Mesud Lakota, iz Udruženja za zaštitu interesa potrošača u BiH.
- Iako su carine u potpunosti ukidane, krajnji potrošač nikada to nije osjetio. Glavni razlog za to jest što našim tržištem vladaju monopolisti koji formiraju cijene kako njima najviše odgovara, istaknuo je Lakota. Prema njegovom mišljenju, u trenutačnoj situaciji jako je teško očekivati da tržište proradi, da se stvori zdrava konkurencija kada se više ovakve anomalije ne bi događale. 

- Nažalost, nakon što je privatizacija u našoj zemlji urađena na jedan kriminalni način, veliki trgovački sustavi iz zemalja okruženja i EU-a pokupovali su infrastrukturu u BiH te sada mogu s cijenama raditi što god ih volja. Kao što to obično biva, najviše ispaštaju građani koji ionako jedva sklapaju kraj s krajem, naglasio je Lakota.

Zdrava konkurencija


Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i cijene određenih proizvoda isključivo ovise o ponudi i potražnji u danom trenutku, tako da država trenutačno nema mehanizam kojim bi bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu.

- Institucije sustava nemaju hrabrosti, snage, vizije i rješenja suprotstaviti se svemu navedenom kako bi građani bolje živjeli, ustvrdio je Lakota.
Vjekoslav Domljan, ekonomski stručnjak, kaže da ako trgovci mogu prodavati po cijenama koje su već na tržištu, oni ih zasigurno neće smanjivati već dodatni profit zadržati za sebe. 

- Slična stvar je i s porezima. Ako se, primjerice, netko oslobodi od plaćanja poreza, to nije jamstvo da će on investirati taj novca, nego najčešće on to sačuva za sebe, smatra Domljan. Što se tiče aktivne uloge države u ovom procesu, on kaže kako se može neizravno djelovati stimuliranjem konkurencije. Naime, trebalo bi se raditi na stvaranju povoljnog poslovnog okružja kako bi se na taj način utjecalo da se nadprosječan profit smanji na razinu prosječnog profita.  

- Tamo gdje nema konkurencije, nema ni tržišta. Tada se prisvaja profit i samo određene grupe, koje su nekad monopolske, a nekada oligopolske, podijele tržište. U našem slučaju radi se o tzv. etno kartelnim grupama, pojašnjava Domljan.

Ukinute carine


Podsjetimo, od početka 2009. za oko 90 posto proizvoda koji se uvoze iz EU-a i imaju porijeklo iz EU-a carine su u potpunosti ukinute, dok za ostale proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za BiH, postignut je dogovor s EU-om da se stope carine postupno smanjuju u razdoblju od 2008. do 2013. godine. Od početka ove godine ukinute su carine za određene proizvode tekstilne industrije, za koje je carina ranije iznosila 15 posto. Nadalje, za proizvode kao što su dizel gorivo, bezolovni motorni benzin s oktanskim brojem 95 ili većim, lož ulje ekstra lako, carina od 10 posto, koliko je iznosila na dan prije stupanja na snagu navedenog sporazuma, postupno je smanjivana da bi ove godine bila potpuno ukinuta. Osim navedenih proizvoda, od početka 2011. carina je u potpunosti ukinuta na određene predmete građevinske i metalne industrije i određene sportske rekvizite, za određene mliječne proizvode, kao i za određene vrste povrća.

Povećane trošarine


Gubitak prihoda po osnovi carina nadomješten je povećanjem trošarina ili posebnih proizvoda, prije svega povećanjem trošarina na duhanske prerađevine. Ukupni prihodi po osnovi trošarina u 2007. godini prije početka primjene privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima iznosili su 919 milijuna maraka, tijekom 2008. iznosili su 930 milijuna maraka, u tijeku 2009. iznosili su 997 milijuna maraka. Prošle godine iznosili su 1,17 milijardi maraka, a u deset mjeseci ove godine bili su 1,44 milijardi maraka. U ove iznose nisu uključeni prihodi od cestarina, koji su također definirani Zakonom o trošarinama u BiH.