Čak 66 posto policajaca pozitivno na drogu!

policija, droga, crna kronika, droga, pronađena opojna droga, droga, uhićenje, droga, Sipa, droga, suđenje, crna kronika, droga, krijumčari, droga, uhićenje, Livno, droga, droga, droga, šverc droge, Gacko, droga, droga, heroin, opijati , uhićenja
Samoubojstva u policiji

Na temelju podatka da u KŽ ima oko 3.000 ovisnika koji se svakoga dana drogiraju, on ističe da to znači više od milijun kaznenih djela konzumiranja heroina godišnje. Međutim, kako pojašnjava, policija privede samo 40 osoba, što je za ne povjerovati. Murga dodaje da se dnevno u Sarajevu troši dva kilograma heroina.

Prema njegovim riječima, ne čudi ni to što je prije manje od mjesec jedan od pripadnika policije FBiH ubio djevojku, jer policija ne radi psiho-testove.

- U policiji je bilo i nekoliko slučajeva samoubojstava, ali o tome svi šute. Moram istaći da smo ipak uradili jedno testiranje prije nekoliko godina. Testirali smo tri policajca na drogu. Jedan je bio pozitivan na heroin i marihuanu, drugi samo na marihuanu, a treći je bio čist. Dakle, 66 posto testiranih pripadnika MUP-a pozitivno je na drogu - tvrdi Murga.

Nema uništavanja

On ističe i da u BiH još ne postoji povjerenstvo za uništavanje narkotika te da bi nju trebalo formirati Vijeće ministara BiH na temelju Zakona o sprečavanju zlouporabe droga, koji je donesen još 2006. godine.

- Toliko godina je prošlo, a na razini BiH nemamo zakonskog osnova za uništavanje droge. Kod nas ne postoji akt koji određuje na koji način drogu treba uništiti.

Zbog toga ta zaplijenjena roba stoji u depoima ili kasama zapečaćena - kaže Murga i dodaje da su u pitanju velike količine.

BiH nije spremna za dekriminalizaciju

- BiH još nije spremna za dekriminalizaciju droge. U Hrvatskoj će 0,2 grama heroina, kokaina, morfina uskoro biti dozvoljeno. Neće biti kažnjivo ni pet grama kanabisa. No, BiH još nije spremna ni za razgovore o dekriminalizaciji, jer nemamo sustavne strukture i institucije koje bi to držale pod kontrolom. Mislim da bismo mi to zlouporabili- kaže Murga.

izvor: Dnevni avaz