Burna rasprava o rezoluciji EU u Parlamentu FBiH, Bošnjaci protiv

Burna rasprava o rezoluciji EU u Parlamentu FBiH, Bošnjaci protiv
...usvojio Europski parlament, pokazala je burna rasprava u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH koja je uslijedila odmah nakon usvajanja rezolucije u Strasbourgu, piše Večernji list BiH.

Prijedlozi SDP-a

Nakon što je Damir Mašić, zastupnik SDP-a, predložio da Zastupnički dom na rezoluciju Europskog parlamenta reagira vlastitom rezolucijom kojom bi se osudilo načela federalizacije, uslijedila je burna rasprava. Spominjala se ugroženost Hrvata s obveznim predznakom "navodna", segregacija u školama u kontekstu postojanja "dviju škola pod jednim krovom", a prozivalo se i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića odgovornim za iseljavanje Hrvata iz BiH. "Dabogda ja bio neugrožen koliko su Hrvati u BiH ugroženi", poručio je Ilhan Bušatlić, zastupnik DF-a, komentirajući načela jednakopravnosti svih naroda i prava svih da biraju svoje predstavnike u vlasti koje definira rezolucija EU parlamenta. U tom se kontekstu pokušalo optužiti hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića za odlazak Hrvata iz BiH. Iako imaju svojeg člana Predsjedništva, Hrvati odlaze iz BiH, poručili su bošnjački političari banalizirajući do kraja načela jednakopravnosti i prava jednog naroda da bira vlastite predstavnike u tijelima vlasti. Nakon prava izbora svojih predstavnika u vlasti, prešlo se na "dvije škole pod jednim krovom" koje su ocijenjene primjerom segregacije na nacionalnoj osnovi. Na takvu tezu burno je reagirala Slavica Josipović, zastupnica HNS-a.

Prepucavanja i osude

"Međunarodna zajednica je inicirala otvaranje takvih škola kao važnog preduvjeta povratka prognanih, posebice u središnjoj Bosni. Kamo sreće da dvije škole pod jednim krovom imamo i u Sarajevu, Tuzli, Kaknju, Varešu, Ilidži. U tom bi slučaju i povratak Hrvata u spomenute sredine bio masovniji. U onim sredinama koje je HVO obranio i u kojima su otvorene škole i na hrvatskom jeziku danas ima Hrvata", kazala je Josipović, na što je ponovno reagirao Bušatlić skandaloznom izjavom o stanju u Bugojnu jer je i sam iz tog grada. "Imate vi hrvatskih škola i u Bugojnu, a HVO nije obranio Bugojno", riječi su zastupnika DF-a. O masovnom progonu Hrvata iz Bugojna, logorima i nasilnim odvođenjima zarobljenika HVO-a Bušatlić nije kazao ni riječi. Načela federalizacije očito su neprihvatljiva bošnjačkim političarima, čak i više onima koje se deklariraju kao stranke tzv. ljevice.