BUGOJNO – UDRUŽENI ZLOČINAČKI POTHVAT Za zločine nad Hrvatima u Bugojnu 19 godina zatvora

... dok je nekadašnji upravnik logora Stadion NK Iskra Nisvet Gasal dobio šest godina zatvora.

Presudom, koju je izrekao predsjedajući vijeća Davorin Jukić, zapovjednik osiguranja logora Iskra Musajb Kukavica je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe.

Vađena im krv

Rješenjem Suda Dautoviću je jučer ponovno određen pritvor i Sudska policija ga je zadržala nakon izricanja presude. Gasalu su na snazi i dalje ostale mjere zabrane, dok su one ukinute Kukavici.

Piše: H. Rovčanin / Dnevni list

Osim zločina protiv hrvatskih civila u Bugojnu za vrijeme oružanog sukoba između HVO-a i Armije RBiH, Dautović je osuđen i za ratni zločin protiv ranjenika i ratnih zarobljenika. Osim što je bio načelnik bugojanskog CJS-a, Dautović je za vrijeme sukoba HVO-a i Armije RBiH obnašao dužnosti zapovjednika objedinjenog zapovjedništva za grad Bugojno, te člana bugojanskog ratnog Predsjedništva, na čijem se čelu tada nalazio Dževad Mlaćo. U presudi je navedeno da je Dautović svjesno sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu. Cilj je bio da se u skupini Hrvata, među kojima je bilo i onih što su predali oružje, uklone oni koji su smatrani ekstremima, dok je skupini zatvorenika protiv njihove volje vađena krv. Tako su pripadnici policije iz podrumskih prostorija salona namještaja, koji se nalazio u blizini zgrade SJS-a, odvodili zatvorenike u Dom zdravlja koji se nalazio u sklopu bolnice, gdje im je mimo njihove volje vađena krv i nanošene ozljede i patnja, nakon čega su vraćani u zatvor. Među zatvorenicima bilo je i onih kojima je Dautović jamčio sigurnost, a znao je da se Hrvatima uzima krv, te je na taj način svjesno sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu. Dautović je dopustio policajcima da zatvore i drže zatvorene muškarce u podrumu i ostalim prostorijama zgrade Gimnazije, gdje su držani u lošim higijenskim uvjetima, odakle su ih policajci izvodi, tukli, maltretirali, nanosili im teške ozljede, a nerijetko i ostavljali vezane lisicama za radijator po tri dana. U Gimnaziji je držano do 100 zatvorenika. Dautović je, stoji u presudi, znao da se zatvorenici drže u neuvjetnim prostorijama, i mogao znati da se zlostavljaju, te je propustio poduzeti mjere da se spriječi takvo postupanje prema zatvorenicima ili da kazni počinitelje.

Zapovjedna odgovornost

Gasal je bio upravnik logora Iskra kada su zatvorenici odvođeni na prve crte bojišnice, gdje su kopali rovove, iako je znao da može doći do njihovog ranjavanja, a u logoru je bilo oko 300 zatvorenika. Veliki broj zatvorenika su u logoru zlostavljali stražari, kojima je Gasal bio nadređeni i koji je propustio priliku spriječiti maltretiranje zatvorenika ili kazniti počinitelje. Osim osuđujućeg dijela, Dautović i Gasal su oslobođeni za pojedine točke optužnice.
Sudac Jukić je u kratkom obrazloženju presude naveo da je Sud cijeneći dokaze zaključio na pouzdan način da su Dautović i Gasal počinili djela za koja se terete, dok u nekim točkama optužnice nije bilo dovoljno dokaza. Sud je također utvrdio da su sva djela počinjena u unutarnjem sukobu.
"Ratno Predsjedništvo je bilo glavni autoritet, koje je na sjednicama raspravljalo o svim bitnim stvarima i koje je donijelo odluku o formiranju logora Iskra. Dautović je bio nazočan na sjednicama, te je i sam sudjelovao u odlukama. Dnevnik koji je na sjednicama vodio Dževad Mlaćo, koji se nalazio na čelu ratnog Predsjedništva, ključni je dokaz da je skovan plan da se izdvoje osobe koje su smatrane ekstremima i ubiju, te da se zatvorenicima vadi krv, te je na taj način utvrđena Dautovićeva odgovornost u udruženom zločinačkom pothvatu. Dautović je imao efektivnu kontrolu nad svojim podčinjenima, čime je dokazana njegova zapovjedna odgovornost. Za ostale lokacije u gradu, osim zgrade SJS Bugojno i Gimnazije, gdje su bili zatvorenici, oslobođen je odgovornosti, jer one nisu bile pod kontrolom policije već Armije RbiH", istaknuo je sudac Jukić, te dodao da Gasal nije poduzeo mjere kako bi se premlaćivanje zatvorenika prekinulo.

"Gasal je bio upoznat s premlaćivanjem i nije poduzeo mjere da se počinitelji otkriju, iako je njegovim dolaskom na mjesto upravnika smanjen broj premlaćivanja. Znao je da se zatvorenici šalju na radove, te je Sud zaključio da je na taj način pomagao u zločinu", navodi sudac Jukić u obrazloženju presude. Gasal je oslobođen odgovornosti da su zatvorenici u logoru Iskra držani u nehumanim uvjetima, jer su se uvjeti boravka popravili Gasalovim dolaskom na mjesto upravnika. Za Kukavicu je sudac Jukić kazao kako nema dokaza da je sudjelovao u premlaćivanju zatvorenika, te je samo pravio popise zatvorenika za rad koje je tražila vojska, ali je to mogao uraditi svaki stražar. "Neće se tolerirati zločin počinjen tijekom rata", zaključio je sudac Jukić, te dodao da izrečena kazna mora biti razmjera i stupnju patnje žrtava.

Dautović jedini 'pokusao' za ratno Predsjedništvo

Senad Dupovac, jedan od Dautovićevih odvjetnika, naveo je da je kazna izrečena njegovom branjeniku neshvatljivo velika i za Tužiteljstvo, te da se nije nadao da bi Dautović mogao biti osuđen zbog združenog zločinačkog pothvata.
"Ispada da je Dautović jedini, kako da kažem, 'pokusao' za odluke ratnog Predsjedništva. Neshvatljivo je i nismo se doista nadali da bi mogao biti odgovoran za udruženi zločinački pothvat, jer je on bio zapovjednik civilne policije. Na suđenju su bila dva vještaka koji su kazali da su zatvorenici bili vojnici", kazao je Dupovac, te dodao da je zadovoljan oslobađajućim dijelom presude. Gasalov odvjetnik Senad Kreho je kazao da je obrana na suđenju zastupala stav da Gasal nije mogao ništa poduzeti. Sam Gasal je po izlasku iz sudnice rekao da je očekivao oslobađajuću presudu, ali da je ovo tek prvostupanjski postupak. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić je naveo da je Tužiteljstvo zadovoljno osuđujićim dijelom presude, te da će najvjerojatnije pod dobivanju pisanog otpravka uložiti žalbu na oslobađajući dio, kao i na visine kazne, koje bi, prema ocjeni Tužiteljstva, morale biti strože.