Budućnost BiH nije povratak u Otomansko carstvo

Davor Stier, BIH, prosvjedi, Davor Ivo Stier, Europska unija, Davor Ivo Stier, BIH, Turska
...Odbora za vanjsku politiku, kojim Parlament traži od Turske da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi s politikom EU.

Stier je u raspravi istaknuo kako je Turska je izuzetno važna zemlja za Europsku uniju, posebice za države članice poput Hrvatske koje, zbog svog položaja i uloge u izgradnji nove arhitekture mira u jugoistočnoj Europi, žele računati na pozitivan turski doprinos u ostvarivanju strateških ciljeva Europske unije u tom dijelu kontinenta.

„Turska je pokazala takvu sposobnost devedesetih godina, kada je tijesno surađivala sa Zagrebom i Zapadom u stabilizaciji i prekidu sukoba u Bosni i Hercegovini", rekao je Stier te dodao kako i danas turska diplomacija naglašava svoj interes u afirmaciji mira u jugoistočnoj Europi i spremnost za suradnju s državama Europske unije u postizanju tog cilja.

Međutim, Stier je izrazio nezadovoljstvo učestalim izjavama iz najvišeg vrha turske politike koje idu u suprotnom smjeru, a koje prema njegovom mišljenju, više aludiraju na stvaranje neke turske sfere interesa na području bivšeg Otomanskog carstva.

„Mislim ovdje na izjave premijera Erdogana nakon pobjede na zadnjim parlamentarnim izborima, kada je rekao kako je njegova pobjeda jednako važna za Istanbul kao i za Sarajevo, za Beirut kao i za Izmir, za Damask kao i za Ankaru, za Ramallu i Jeruzalem kao i za Diyarbakir. Ili kada je u intervju za sarajevsko Oslobođenje 2012. izjavio kako mu je Alija Izetbegović prije smrti ostavio Bosnu u amanet", pojasnio je Stier europskim zastupnicima.

„To sasvim sigurno nije bila poruka u europskom duhu. To nije ponašanje koje se očekuje od države koja želi izgraditi Europu slobodnih i ravnopravnih, a ne novih vazala i oživljavanja starih imperijalnih sfera utjecaja. Budućnost BiH je Europska unija a ne povratak u Otomansko carstvo", nastavio je Stier.

Za kraj je pozdravio činjenicu da se u ovoj rezoluciji poziva Tursku da svoju politiku prema Bosni i Hercegovini uskladi i koordinira s EU, odnosno s visokom predstavnicom i državama članicama Europske unije.

vecernji.hr