Budimir optužio Jurišića da je Lagumdžijin poslušnik

Zvonko Jurišić, Živko Budimir
...Saboru u Novom Travniku pokazao prave razmjere sukoba Jurišića i Budimira, koji će se, sasvim sigurno, reflektirati i na odnose HSP-a sa njihovim partnerima.

Iako se o raskolu između lidera Hrvatske stranke prava Zvonke Jurišića i aktualnog predsjednika Federacije BiH Živka Budimira nagađa već mjesecima, nakon posljednjeg Sabora stranke, koji je prije desetak dana održan u Novom Travniku, sukob dvojice pravaških prvaka postao je javna stvar. Unutarstranački dvoboj čelnika HSP-a inicirao je sam Budimir, posve neočekivanom kandidaturom za predsjednika Glavnog stana, ali je Sabor napustio kao gubitnik, budući da se ispostavilo kako je Jurišićeva frakcija znatno brojnija. Zvonko Jurišić je, podsjetimo, gotovo jednoglasno, ponovno izabran za predsjednika HSP-a, nakon čega je Živka Budimira, uz jasno upozorenje, „nagradio" jednim od četiri potpredsjednička mjesta.

JURIŠIĆEVE PRIJETNJE BUDIMIRU

„Smatram da bi se Živko Budimir trebao zamisliti nakon posljednjih događaja na Saboru HSP-a, odnosno činjenice da nema podršku u stranci koliko je mislio da ima. On će ostati na mjestu predsjednika Federacije BiH, jer taj posao dobro radi, ali moram reći da u stranci postoji dosta onih koji bi taj posao obavljali jednako dobro, ako ne i bolje od njega", poručio je Zvonko Jurišić. No, sudeći prema ekspresnom odgovoru Živka Budimira, koji je nekoliko dana kasnije, zbog javnih kritika na njegov račun, s funkcije pročelnika svog ureda smijenio Jurišićevog „glasnogovornika" Petra Milića, netom izabranog glavnog tajnika HSP-a, čini se kako predsjednika Federacije BiH nisu odveć uplašile prijetnje stranačkog šefa. Budimir je, naime, svjestan da je njegova smjena, unatoč gubitku potpore iz stranačkog vrha, zbog iznimno komplicirane zakonske procedure teško izvodiva, premda će nesuglasice između njega i stranačkog vrha neminovno utjecati na političke prilike u Federaciji BiH, ali i odnose HSP-a sa koalicijskim partnerima. Prethodno je, međutim, nužno razjasniti zbog čega su se razišli čelnici HSP-a.

Prvi ozbiljniji unutarstranački okršaj, dakako, nakon što je HSP postao dio platformaške koalicije, dogodio se ljetos, kada je potpredsjednik stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Josip Perić zatražio smjenu Zvonka Jurišića, kako je izjavio, „zbog štete koju je nanio stranci i hrvatskom narodu". Perić je, podsjetimo, zaprijetio i povlačenjem federalnog ministra financija Ante Krajine, odnosno, padom Vlade Federacije BiH, nezadovoljan raspodjelom funkcija u javnim poduzećima u hrvatskim županijama koju je prethodno dogovorio

Zvonko Jurišić. Ranije smo pisali da su stranačke kolege optužile Jurišića da je najvažnije međustranačke sporazume potpisao bez konzultacija s ostalim članovima Predsjedništva HSP-a, te da nije smio pristati na aranžman prema kojem su direktorske pozicije i članstva u upravnim i nadzornim odborima u hercegovačkim poduzećima ravnomjerno podijeljeni između SDP-a, Narodne stranke Radom za boljitak i pravaša. Konkretno su HSP-ovci tražili punu kontrolu nad HT Mostar i Elektroprivredom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, ali njihovi zahtjevi, i poslije otvorenih prijetnji SDP-u, nikada nisu ispunjeni. Zanimljivo je, također, da je u pomirenju Jurišića i Perića posredovao upravo Živko Budimir, nakon čega su mu obojica okrenula leđa. Od tada su se odnosi Jurišića i Budimira naglo pogoršali, i samo je bilo pitanje dana do kada će se međusobna netrpeljivost skrivati.

SUKOB SA SDP-ovcima

Osim činjenice da je, po uzoru na svoje koalicijske partnere Zlatka Lagumdžiju i Jerka Ivankovića Lijanovića, i Zvonko Jurišić pokušao da HSP-ovcima nametne jednake „demokratske standarde odlučivanja" i tu stranku pretvori u „društvo jednog lica", Živko Budimir je stranačkog šefa otvoreno kritizirao i zbog inferiornog položaja, prije svih, u odnosu na čelnike SDP-a. U tom je smislu Budimir od stranačkog lidera tražio da HSP bude ravnopravan partner drugim strankama iz platformaške koalicije, i zatražio nedvosmislenu potporu u rješavanju međustranačkih problema, od kojih je svakako najozbiljniji nastao nakon početka revizije braniteljskih prava. Kao jedini hrvatski političar koji je oštro kritizirao rad federalnog ministra za pitanja branitelja Zukana Heleza, odnosno, način rada revizorskih timova, Živko Budimir je isprovocirao do sada najozbiljniji sukob sa koalicijskim partnerima iz SDP-a. I mada su mu inzistiranje na istim kriterijima kada je posrijedi revizija bivših pripadnika HVO-a i Armije BiH, i oštri istupi protiv ministra Heleza, donijeli popularnost među nekadašnjim suborcima, primjetno je da Budimir nije imao javne podrške stranačkih kolega, iako ga je većina privatno podržala.

No, predsjednik bi Federacije BiH, ponovno zbog protivljenja provođenju političkih direktiva iz SDP-a, uskoro mogao izazvati novu krizu u platformaškoj koaliciji. Kako nezvanično doznajemo, SDP-ovi su emisari od Živka Budimira nedavno zatražili podršku u smjeni direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača, koja se već duže vrijeme priprema, ali je sve doskora bila neizvodiva, jer je većina dosadašnjih članova Nezavisnog odbora za selekciju, imenovanje i nadzor rada direktora federalne policije bila naklonjena Lukaču. Kako su, međutim, pored četiri stara člana Nezavisnog odbora: Seada Selmana, Bože Bagarića, Zorana Zekića i Branke Šekarić, 10. novembra u Parlamentu Federacije imenovani novi predstavnici- Nezir Pivić, Siniša Obradović i Enver Ćosićkić, pretpostavlja se kako bi, nakon konstituirajuće sjednice koja je zakazana u četvrtak (8. decembra), pitanje smjene direktora FUP-a, dakako, ukoliko lobiranje SDP-ovaca bude dalo rezultata, moglo biti pokrenuto već do kraja mjeseca. (Pojasnimo da je za smjenu direktora federalne policije potrebno osigurati podršku četiri od ukupno sedam članova Nezavisnog odbora.) Lukač je, naime, do sada mogao računati samo na zaštitu svog prijatelja, lidera SDA Sulejmana Tihića, koji se žestoko protivio njegovoj smjeni, ali se situacija dodatno zakomplicirala kada je na stranu direktora FUP-a stao i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Osim toga, Budimir je otvoreno podupro čelnike SDA u nastojanjima da spriječe SDP-ovce u najnovijem drskom pokušaju zadržavanja pune kontrole nad radom Federalne televizije, najjačim Lagumdžijinim propagandnim stožerom.

BITKA ZA FEDERALNU TELEVIZIJU

Iako je Zajednička radna grupa oba doma federalnog Parlamenta koncem novembra završila intervjue s kandidatima za po jednog bošnjačkog i srpskog člana Upravnog odbora Radio-televizije Federacije BiH, nakon čega su komisijama za izbor i imenovanje Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije dostavljena imena dvojice kandidata, zastupnici iz SDP-a su nezadovoljni odabirom, zatražili poništenje njihove odluke, kako bi izabrali kandidata po mjeri menadžmenta federalnog javnog servisa. Članovi su Zajedničke radne grupe za nove članove Upravnog odbora RTV Federacije BiH predložili Šabana Nurića i Bojana Bošnjaka, kao jedinog kandidata srpske nacionalnosti koji se javio na natječaj. I dok imenovanje Bojana Bošnjaka (predsjednika Mladeži Narodne stranke Radom za boljitak, nekadašnjeg delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije i zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona) za SDP nije sporno, zastupnici su te stranke inzistirali da se ponovi procedura izbora bošnjačkog člana, kako bi se na razgovor pozvao Mirsad Ćatić Čuperak. Čuperak je, podsjetimo, bio jedini od sedam prijavljenih kandidata koji je u startu eliminiran zbog sukoba interesa (budući da je savjetnik direktora Federalne televizije Džemala Šabića), dok je predloženi Šaban Nurić, doktor pravnih nauka koji je studije završio u Americi, dobio najviše ocjene petorice od šest članova Zajedničke radne grupe. Ipak, činjenica da je Nurić, u odnosu na ostale kandidate, imao uvjerljivo najbolje reference, SDP-ovcima nije predstavlja smetnju da od Zajedničke radne grupe zatraže da se Mirsad Ćatić (predratni časnik JNA, ratni pripadnik Armije BiH, koji se kasnije našao na funkciji direktora za ljudske resurse RTVFBiH) pozove na razgovor, uz obrazloženje da je spreman dati ostavku na mjesto savjetnika direktora Šabića. No, kako sada stvari stoje, bez potrebnih glasova zastupnika SDA i preporuke predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, koji je stranačkim kolegama savjetovao da postupe prema zakonu, SDP će ostati bez svog člana Upravnog odbora RTV Federacije BiH.

Ekspert za prevare

KLJUČNU ULOGU U JURIŠIĆEVOM OBRAČUNU S BUDIMIROM IMAO JE SARAJEVSKI KRIMINALAC I SPLETKAROŠ VINKO JAKIĆ

Nakon što se Živko Budimir na 4. izbornom saboru HSP-a, suprotno volji stranačkog šefa Zvonka Jurišića, kandidirao za predsjednika Glavnog stana, presudnu ulogu u njegovoj diskvalifikaciji (porazio ga je Žarko Pavlović iz Čapljine) odigrali su novopečeni pravaši, predvođeni prekaljenim spletkarošem Vinkom Jakićem iz Sarajeva. Bivši vlasnik i direktor tvrtke Vindex, kojem se više puta sudilo zbog prevara i poreznih utaja, poslije debakla njegovih nekadašnjih političkih pokrovitelja iz NHI-a i HDZ-a, uspio je zadobiti povjerenje Zvonka Jurišića, po čijem je nalogu stavljen za nositelja liste HSP-a za XI izbornu jedinicu, na nedavno održanim izborima u Republici Hrvatskoj. Jakić je, pored toga, proljetos izabran za predsjednika Kantonalnog vijeća HSP-a u Sarajevu, ali i savjetnika federalnog ministra rada i socijalne politike, HSP-ovca Vjekoslava Čambera.

Piše: [Suzana Mijatović | Slobodna Bosna]