Budimir će raspustiti Parlament F BiH 1. travnja 2013.

"Na parlamentarnoj većini u Federaciji je da do kraja ožujka 2013. usvoji proračun. Ukoliko to ne uradi, predsjednik Federacije će 1. travnja raspustiti Parlament. Tako je rekao i Ustav FBiH i to je njegova ustavna obveza", zaključuje Zvonko Jurišić, lider HSP-a.

Usprkos određenim unutrašnjim sukobima u HSP-u, koji je, podsjećamo, jedna od četiri stranke sada već "razvaljane" platforme i daje dva federalna ministra (Vjekoslav Čamber i Ante Krajina) i predsjednika Federacije, Jurišić kaže da su svi skupa u stranci odlučni u namjeri da ostanu u institucijama vlasti.

"Ne pada nam na pamet da sa svojim ministrima i predsjednikom FBiH napuštamo izvršnu vlast. Moja preporuka je da premijer Nermin Nikšić i ministri SDP-a podnesu ostavku, jer su oni izašli iz platforme pa ćemo vidjeti ima li onda mogućnosti za raspisivanje prijevremenih izbora", naglašava Jurišić, koji poručuje "da se s HSP-om niko neće igrati".

Tako se, barem zasad, zvanična potvrda skorog formiranja nove parlamentarne većine u državi i početak kraja duboke krize u kojoj je BiH pune dvije godine, zbog čvrstih stavova suprotstavljenih strana u Federaciji ni na koji način neće odraziti na rješenje političke krize u ovom entitetu.

Ovo je jasno i iz izjava i stavova čelnika SDA i SDP-a, zbog čijeg su sukoba mjesecima paralizirane institucije izvršne vlasti u FBiH.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, jučer je za "Nezavisne" rekao da "privid stvaranja nove većine u državi" nema nikakve veze s Federacijom, te da se na tom planu ništa nije promijenilo.

"Pozicija SDA je jasna i mi se ne mislimo povlačiti iz Vlade FBiH. Sud će raditi svoj posao u skladu s Ustavom, pa ćemo vidjeti šta će na kraju ispasti", ističe Tihić, koji vjeruje da će pat pozicija u Vladi FBiH i dalje potrajati.

Sa druge strane, predsjednik Vlade Federacije i glavni tajnik SDP-a Nermin Nikšić uvjeren je da će kriza vlasti u ovom entitetu uskoro biti stvar prošlosti. Za njega nema nikakve dileme da ista većina mora biti i na nivou države i na razini Federacije te da u skladu s tim SDA mora izaći iz vlasti.

"U Parlamentu nova većina treba izabrati novog predsjednika Federacije. Trebaju nam dvije trećine, a postupak moramo pokrenuti pred Ustavnim sudom", ističe Nikšić, koji ponavlja da je "najveći problem" Budimirovo ponašanje.

"Predsjednik Federacije ima dvostruke standarde, a da bi zadržao poziciju i privilegije i dalje blokira formiranje nove vlade. Iako bismo odlukom Ustavnog suda mogli deblokirati rad dopremijera Radivojevića, tim ne bismo riješili učešće u Vladi novih stranaka većine", priznaje Nikšić.

Za federalnog premijera ova situacija postaje neizdrživa, jer je blokiran rad Vlade FBiH i nove većine, koju, podsjećamo, uz SDP čine SBB i dva HDZ-a.

Tako je politička kriza u Federaciji postala doslovno utrka s vremenom. Sa jedne strane je Ustavni sud FBiH, čija će odluka u slučaju "Radivojević" bez sumnje biti značajna, ali ne i odlučujuća u postupku uspostave nove vlasti. Ključno pitanje je hoće li i na koji način nova četvorka uspjeti isposlovati Budimirovu smjenu prije nego što on 1. travnja raspusti Parlament Federacije, s obzirom na to da je zbog konstelacije političkih odnosa potpuno neizvjesno utvrđivanje proračunskog okvira za 2013. godinu do zakonom planiranog roka.