Bude li Hrvata u BiH manje od 17 posto, to je etničko čišćenje

Danas se svi pribojavaju da se broj Hrvata dramatično smanjio. Pesimisti se pribojavaju da se čak prepolovio. Ono što stoljećima nisu uspjeli Turci, Nijemci, partizani, kuga, glad... za samo desetak godina uspjele su "bh. vojske". I ne samo one s puškama. Prije nešto više od dva desetljeća Hrvati, Bošnjaci i Srbi stavili su u BiH svoj udio na ratnu kocku. Vjerovali su da će dobitak biti cijela, polovina ili barem trećina BiH.

"Kockari" su se se potukli jer su jedni druge htjeli prevariti. Pamtit će se to kao krvavi rat 1992. godine. Sam Bog zna koliko je tko od početnoga udjela nakon tučnjave unio u Dayton. Suci su presudili: bit će jedna država, dva entiteta, tri naroda. Formula idealna za nove sukobe. Unatoč tomu Bošnjaci, Srbi i Hrvati pružili su ruke pomirbe. Neiskreno. Vjerovali su da će u novom razigravanju biti bolje sreće. Prva je prilika popis. Odgađali su ga dok se nije stekla dobra "startna pozicija" onih koji su mogli odlučiti o njegovu datumu.

Zato su od posljednjega prošle čak 22 godine. Iako njegovi rezultati formalno ne bi trebali utjecati na ustavnopravnu poziciju tri naroda (konstitutivnost nije vezana uz postotak), ipak su upravo zbog toga Hrvati do sada obespravljivani. Kada brojke budu službene, njima će se u budućnosti pokušati utjecati na položaj svih triju naroda. Ili možda dvaju?! Bez Hrvata?! Zato je ovaj popis povijesno važan. Muslimani su od posljednjeg popisa (bilo ih 43,7 posto) postali Bošnjaci. Njihovo radikalno krilo opstruiralo ga je sve dok nisu bili uvjereni da mogu ostvariti 51 posto. Taj udio bio bi im argument za pokušaj legaliziranja "bošnjačke države". A nedostaje im manje od sedam posto.

Srba je u BiH prije rata bilo 31,2 posto. Njihova je strategija danas ne iscrpljivati se na cijelom području BiH, već samo na njezinoj polovini. Plan je (p)ostati dominantan sa 90 posto u svom entitetu. Imati etnički čistu Republiku Srpsku. Uspjeli su! Potkraj pretprošlog stoljeća (1895.) rimokatolika u BiH (tako su se popisivali) bilo je nešto više od 21 posto, a prije Prvog svjetskog rata (1910.) oko 23 posto. Nakon Drugog svjetskog rata (1948), Hrvatima se izjasnilo njih 24 posto.

Svaki idući popis bilježio je pad za jedan posto. Tako je 1953. godine bilo 23 posto, 1961. godine 22 posto, a 1971. godine 21 posto. Nakon toga Jugoslavija potiče Hrvate na iseljavanje. Daje im putovnice, a oni masovno odlaze na njemačke bauštele. Pokazao je to i popis 1981. kada postotak Hrvata prvi put pada za više od dva posto (18,4 posto). Međutim, 1991. opet se vraća u standardni trend pada od jedan posto(17,4).

Ako se zna da se iste te godine izjasnilo 5,5 posto Jugoslavena, među kojima ima barem jedan i pol posto Hrvata, onda se može ustvrditi da je 1991. bilo više od 19 posto Hrvata. Ako bi se slijedio trend pada, jedan posto za jedno desetljeće, onda bi sada, 2013. godine, Hrvata trebalo biti najmanje 17 posto. Pokaže li popis da ih je drastično manje od toga, a Bošnjaka više od prijeratnih 44 posto te Srba više od 32 posto, onda će to značiti da se dogodio ozbiljan poremećaj u državi. Morat će se proglasiti etničko čišćenje (s elementima genocida) nad Hrvatima, a sve dosadašnje odluke, od haaških i washingtonskih do daytonskih, trebat će u takvom kontekstu preispitati. Kako se moglo dogoditi da pola jednoga naroda nestane, a istodobno ih se optuživalo za agresiju, secesiju. Nije li i to bio dio strategije kojom su ih progonili? Kada zaprijeti nestanak nekih vrsta ptica, biljaka, riba, onda se proglašavaju ugroženim vrstama. Zabrine se cijeli svijet za endeme.

Počnu mnoge operacije zaštite i spašavanja. Kada nestaje jedan narod, isti taj svijet šuti. Važniji su im bjeloglavi supovi, vukovi, endemske biljke... Zato RH mora kao dio EU, jamac Daytona, krenuti u akciju spašavanja nezaštićenih sunarodnjaka. Ako se Hrvati u cijelom svijetu ne mobiliziraju, već idućeg mjeseca oni u BiH bi mogli biti "živi pokopani". Proglasit će ih "ugroženom vrstom" samo zato da bi i one preostale što brže otjerali s njihove i hrvatske zemlje u BiH!!!

vecernji.hr