Brojnost Hrvata ostala ista u Parlamentu BiH

Uz Dragana Čovića, Niku Lozančića i Matu Franjičevića iz HDZ-a BiH, u ovom domu koji ima ukupno 42 zastupnika, interese svojih stranaka zastupat će i Božo Ljubić iz HDZ-a 1990., Zvonko Jurišić iz HSP-a BiH te Mladen Ivanković Lijanović iz NS-a Radom za boljitak te Danijela Martinović iz SDP-a. Isti broj Hrvata bio je i u dosadašnjem sazivu Parlamenta BiH, a zanimljivo je da je i njihova brojnost po strankama bila jednaka, s tom razlikom što je jednog zastupnika HDZ-a 1990. zamijenio čelnik HSP-a Zvonko Jurišić, piše večernji list.

U postocima, zastupljenost Hrvata u Zastupničkom domu Parlamenta BiH je 16,6%, što je približno nacionalnoj zastupljenosti u BiH prema posljednjem popisu stanovništva. Srba će u novom sazivu donjeg doma državnog Parlamenta biti ukupno 15, i to 14 iz Republike Srpske i jedan iz Federacije. Osmero njih članovi su SNSD-a, četvero SDS-a, a po jedan PDP-a, DNS-a i SDP. Preostalih 20 mjesta u ovom domu popunjavaju Bošnjaci iz pet stranaka. U Zastupničkom domu Parlamenta FBiH sjedit će 26 zastupnika hrvatske nacionalnosti, što je 26,5% od ukupnog broja članova donjeg doma entitetskoga Parlamenta.

Osim 12 zastupnika HDZ BiH i petero zastupnika iz koalicije HDZ 1990. -HSP BiH, u Zastupnički dom ušlo je i po četvero Hrvata s lista SDP i NSRzB, te jedan s liste SDA. Treba reći da je ovo ipak za šestero zastupnika više nego što je bilo Hrvata u dosadašnjem sazivu ovog doma.

Nacionalni interesi

Broj Srba nije se povećao, što znači da će i u novom sazivu donjeg doma federalnog Parlamenta sjediti petero zastupnika srpske nacionalnosti - iz SDP-a, SDA, SBiH i SNSD-a. Preostala mjesta pripala su zastupnicima bošnjačke nacionalnosti. Iako je posve jasno da članovi ovog doma prvenstveno predstavljaju svoje stranke, a ne narode, ne treba zanemariti podatak da će Bošnjaci činiti više od dvije trećine Zastupničkog doma Parlamenta BiH, odnosno 68%.

Za zaštitu nacionalnih interesa tako ostaje Dom naroda, u kojem će sjediti po 17 izaslanika bošnjačke, hrvatske i srpske nacionalnosti te sedmero izaslanika iz reda ostalih naroda. Iz kojih stranaka će oni biti, bit će poznato tek nakon konstituiranja županijskih skupština, odakle se i izabiru izaslanici federalnoga Doma naroda. Današnja konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bit će prigoda samo za prisegu, ali ne i za izbor rukovodstva i zastupnika.