Broj oboljelih od karcinoma porastao za čak 150 posto

karcinom

... zdravstvenom stanju stanovništva, riječ je o županiji s najvišom stopom obolijevanja od karcinoma kod muškaraca. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ove županije, postotak oboljenja u samo godinu dana porastao je za čak 150 posto, a i dalje najviše stanovnika obolijeva od karcinoma pluća.

Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a dr. Erdin Alajbegović izjavio je za Bljesak.info kako je među tri vodeća karcinoma, od kojih obolijeva stanovništvo ove županije, karcinom pluća, karcinom kolorektuma (karcinom debelog crijeva) i karcinom dojke koji se mogu prevenirati adekvatnim mjerama prevencije. Ističe kako je učestalost obolijevanja od kolorektuma 44 osobe na 100.000, a za pluća 74 osobe na 100.000 stanovnika.

Kad je u pitanju karcinom dojke, učestalost obolijevanja iznosi 33,8 na 100.000 stanovnika. U Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije prijavljena su ukupno 1184 slučaja obolijevanja od karcinoma u prošloj godini. Bilo je prijavljenih 175 oboljelih od karcinoma pluća, a od prostate 65. Od karcinoma kolorektuma oboljelo je 105 osoba.

Alajbegović je istaknuo kako su ovo podaci koji su došli do njih, odnosno koji su prijavljeni Zavodu za javno zdravstvo. - Ovo su slučajevi koji su prijavljeni Zavodu. Brojke su se u odnosu na prošle godine povećale. Sada se postavlja pitanje ili se slučajevi bolje prijavljuju ili je broj oboljelih zaista porastao - istaknuo je Alajbegović.

Rekao je kako ga je iznenadila činjenica da je zabilježen veliki broj obolijevanja od karcinoma kolorektuma. Naglašava kako je, kada je u pitanju prevencija karcinoma kolorektuma najvažnija prehrana. Inače, u FBiH svaki drugi stanovnik umire od bolesti srca i krvnih žila, a svaki peti od malignih bolesti, navodi se u izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji BiH.

Stopa smrtnosti od karcinoma u FBiH bilježi trend rasta u razdoblju od 2010. do 2015. godine. Najveća stopa umiranja od karcinoma zabilježena je u dobnoj skupini iznad 65 godina, navodi se u spomenutom izvješću.