Broj neželjenih trudnoća u BiH sve veći, majke ne žele odgajati djecu u teškim uvjetima

trudnica

Svjedoci smo mnogih vijesti iz svijeta koje govore da majke zbog teškog života bacaju, napuštaju ili poklanjaju tek rođene bebe, međutim, takve stavri se događaju i oko nas, piše Srpskainfo. Teška ekonomska situacija, izostala podrška države i nezaposlenost mnoge Banjolučane su spriječili u osnivanju obitelji, a samim tim i mnoge žene da se ostvare kao majke.

Domaći stručnjaci upozoravaju da je broj neželjenih trudnoća sve veći, a s majkama koje razmišljaju o onom najgorem često se suočavaju i u banjolučkom Centru za socijalni rad, kao i u UKC Republike Srpske. Djevojka koja nije željela da joj se spominje ime, ispričala je o čemu majka razmišlja u trenutku kada odluči napustiti tek rođenu bebu, jer je i sama bila na rubu da to uradi.

- Nisam željela dijete, čak sam i trudnoću krila. Kada sam rodila odlučila sam da neću odgajati dijete jer mu ne mogu ništa pružiti u gradu u kojem sve ide preko veze. Nemam posao, nemam gdje živjeti, nemam ni supruga. Zato sam htjela da dijete usvoji neka obitelj koja bi mu pružila bolju budućnost - ispričala je dvadesettrogodišnja djevojka, koja je na kraju ipak odlučila uzeti dijete i odgajati ga uz pomoć svoje majke.

Upravo ovakve situacije događaju se često, a liječnici i stručnjaci rade sve kako bi sprečili da dijete odrasta bez majke. - Ponekad se događa da nakon poroda majke budu suočene sa situacijom koja im se učini nerješiva te razmišljaju da ostave dijete. U rad s majkama se uključuje stručni tim i radi se na motivaciji majke, uključivanju obiteljskog sustava kao i nadležnog Centra za socijalni rad - objasnila je socijalna radnica UKC, Brankica Jovetić.

Kaže da se u ove teške slučajeve uključuju svi nadležni centri, te se poduzimaju sve mjere kako bi se našlo najbolje rješenje. Dok se stručno osoblje svim silama bori da pomogne majkama i spriječi da beba odrasta bez nje, loša situacija u društvu im otežava posao, jer ovakvih slučajeva ima sve više. - Loša socioekonomska situacija, nezaposlenost, jednoroditeljstvo, izostala podrška, odnosno, odbacivanje od strane obiteljskog sustava su najčešći razlozi koji dovode do razmišljanja o napuštanju djeteta - dodaje Jovetićeva.

Tim stručnjaka u mnogo slučajeva spriječi razdvajanje majke od bebe, ali onda kada ni oni ne mogu ništa, dijete preuzima Centar za socijalni rad. Tamo su objasnili da ne vode evidenciju koliko se točno dogodi ovakvih slučajeva, jer je svaki slučaj poseban, ali mogu reći da su u pitanju jedna do dvije situacije godišnje.

- U situacijama kada nas Klinički centar obavijesti da majka želi napustiti bebu, stručni radnici ovog Centra reagiraju po hitnom postupku. Ukoliko je namjera rodilje jasna, odnosno, ne želi razgovarati o mogućnosti da zadrži bebu, beba se putem Centra smješta u Ustanovu socijalne zaštite ili se zbrinjava u hraniteljsku obitelj - objasnila je psiholog Centra Biljana Samardžija.

-Dosadašnja iskustva govore da je uglavnom je riječ o neželjenim trudnoćama i činjenici da majka ne želi prihvatiti bebu - dodala je Samardžija. U slučaju da nezaposlna majka odgaja dijete u teškim uvjetima, od prošle godine ima pravo pomoć države dok dijete ne napuni godinu dana, piše Srpskainfo.