Broj Hrvata u BiH - Procjena

Na osnovu ovih dana objavljenih konačnih rezultata izbora, može se zaključiti da je stvarni broj negdje između 451 - 457 tisuća. Kod prvog rezultata, osim svih hrvatskih glasova, u obzir je uzeto da je 19,7% glasova koje je dobila NSRzB, te 5% SDP, pristiglo od Hrvata, dok je kod drugog rezultata taj odnos 28% NSRzB i 4% SDP.
Zanimljivi su i zaključci kada se promatraju glasovi za hrvatskog člana Predsjedništva. Hrvatski su kandidati (bez Komšića i Lijanovića) zajedno osvojili 173 568 glasa, dok je broj glasova koje su osvojile hrvatske stranke (bez NSRzB) i nezavisni kandidati na izborima za županijske skupštine u Federaciji 163 308.

Znači da je ostatak najvjerojatnije došao od Hrvata koji su inače glasovali za NSRzB (10 260). A taj broj u odnosu na cjelokupni broj glasova za NSRzB za županijske skupštine jednak 19,25%. Lijanović je kao kandidat za člana Predsjedništva dobio 45 382, a njegova stranka na županijskim izborima 53 300.

Hrvata u RS je više nego što je se mislilo. Na izborima za Dom naroda RS, hrvatske stranke dobile su 10 327 glasova, s tim da je 2 528 imala NSRzB. Uzimajući u odnos broj Hrvata u RS, može se reći da je "čisto" hrvatskih glasova 7 830, odnosno da ih je ukupno u tom entitetu oko 17 tisuća.

Valja se opet podsjetiti na stanje od prije 19 godina, kada je popisom stanovništva Hrvata u BiH živjelo 760.852, a zasigurno i dobar dio među 242.682 osoba, koji su se tada izjašnjavali kao "Jugoslaveni".

Protekli izbori su opet potvdili da je Federacija, a i cijela BiH, u ovakvom obliku ne održiva, što nalaže neophodnu reorganizaciju i pravičnu raspodjelu vlasti. Hrvati su nakon par izgubljenih godina, napokon ostvarili veliki pomak, shvativši da im samo treći entitet ili hrvatska većinska jedinica može garantirati opstojnost i konstitutivnost, koja je sada, kao na primjeru Komšića, zakinuta. Više je nego vrijeme da se tom bezumlju napokon stane na kraj.

Josip C./posavsk-obzor.info