Brigadir HV-a Ilija Vincetić : Apel – Pismo Kate Baotić

pismo, apel
Primih ovo pismo, i vapaj osobe koju znam, kao časnu i požrtvovnu maju četvoro djece, odgojene u duhu kojemu nas uče moral i poštenje, čestitost.

Odane supruge, koja, iako krhka i bolesna tijela, kao lavica brani čast i dostojanstvo, a čini se i goli život, svoga supruga.

Čovjeka s kojim je osnovala obitelj, izrodila i odgojila djecu, teško i pošteno radila, časno živjela.

Mnogi od vas znaju u kakvoj sam osobnoj situaciji i da se već dulje vrijeme borim s teškom bolesti.

I nosim svoj križ, već skoro 30 godina, zbog istih grijeha, koje ova poštena, časna,

ŽENA, SUPRUGA i MAJKA,

NE MOŽE VIŠE,

SAMA NOSITI!!

Drage moje prijateljice, i poštovani prijatelji,

Vlasnici i urednici neovisnih portala koji se usude se progovoriti jezikom istine!

Nikada za sebe ništa tražio nisam.

Molim se Bogu za snagu da mogu nositi svoj križ.

No, za ovu ženu, suprugu i majku, za njenu obitelj koju brani kao ranjena lavica,

ZA NJU VAS MOLIM!!

Proširite ovu „priču"!

Iskoristite svoj utjecaj!

Poznanstva!

Prijateljstva!

Obratite se institucijama RH i predstavnicima Hrvata u vlastima FBiH i BiH!

Međunarodnim organizacijama!

Organizacijama za zaštitu ljudskih prava!

POMOZITE OVOJ OBITELJI!

 

MOLIM VAS!!

 

Slijedi pismo Kate Baotić, izvornom obliku. Onako, kako ga je ona napisala.

 

MOLIM VAS!

Odvojite nekoliko minuta svoga vremena.

PROČITAJTE GA!!

I, ako možete,

OSTANITE RAVONODUŠNI.

Brigadir HV-a Ilija Vincetić

Poštovani,

kao supruga Mate Baotić, nosioca spomenice domovinskog rata, odlikovanog Pleterom, Zlatnom značkom VP i više puta pohvaljivanog od strane načelnika VP HVO-a, obraćam Vam se ovim pismom poradi teške situacije u kojoj se našla moja obitelj, te vas molim za razumijevanje i pomoć, a ja ću vam iznijeti pravu istinu o Sudu BiH i politici u bosanskoj Posavini.

Dana 10.08.2015. SIPA je došla na naša kućna vrata, Matu nisu zatekli kod kuće, sin ih je poslao do kuće mojih roditelja gdje smo se u tom trenu nalazili, mirnim putem su odveli mog muža u Sarajevo da iznese i potvrdi stvari vezane za rat u Posavini.

Moj suprug je bez oklijevanja ušao u auto i otišao s njima, znao je već unaprijed da će oni doci, mogao je to ljeto ostati u Njemačkoj gdje on i ja radimo već 10 godina. Mogao je ne prijeći granicu i ništa od navedenog se ne bi ni dogodilo,ali nije.

Mislio je naivno da Sud BiH radi pošteno, ako čovjek nije kriv i ima sve moguće dokaze za to.
Zašto da bježi i od koga da se krije?!

Ali tu scenarij pišu više sile, svi se pitaju gdje je plava kuverta kojom je Mato pozvan da dođe svjedočiti i zašto se nije odazvao i za to su se uhvatili kao veliku stvar protiv njega.

Mato Baotić NIJE dobio nikakvu plavu kuvertu. Čudan je put od ministarstva pravosuđa u Sarajevu do Vlade županije Posavske...

Kao što vam je vjerojatno poznato, Sud BiH ga je dana 09.12.2016. osudio na kaznu zatvora od 10 godina za kazneno djelo ratnog zločina koje nije počinio i za što ima dokaze, za silovanja koja su se navodno dogodila kad je on bio izvan države, za koja također ima dokaze.

Osim toga navodnim oštećenicima mora platiti naknadu nematerijalne štete u iznosu od 60.000 KM, te je u obvezi platiti i ogromne sudske troškove.

Sud je dodatno primijenio mjeru otuđivanja naše nekretnine, naše kuće u Donjoj Mahali čime je ugrožena egzistencija naše obitelji. Moje i mojih četvero djece koji će ostati bez krova nad glavom radi političkih igrica, jer se kuća planira prodati da bi se isplatila nematerijalna šteta i troškovi postupka.

Muž mi se nalazi u pritvoru od 10.08.2015. i logično je da nije u mogućnosti zarađivati i osigurati našu obitelj, a još manje da kao pritvorenik plati štetu i troškove postupka.

Kao vrhunac ovog pravno političkog apsurda trebamo biti izbačeni na ulicu iz naše obiteljske kuće u koju su uzidane godine truda, odricanja i požrtvovnog rada.

Za nekoliko točaka politički montirane optužnice dobio je oslobađajuću presudu te smo svu nadu ulagali u žalbu očekujući ukidanje osuđujućeg dijela i prekid ovog sramotnog suđenja.

Međutim Sud Bosne i Hercegovine dana 19.05.2017. donosi drugostupanjsku presudu kojom potvrđuje zatvorsku kaznu od 10 godina, te obvezu plaćanja nematerijalne štete i troškova postupka, te usvaja žalbu tužiteljstva, ukida oslobađajući dio presude i određuje ponovno suđenje za te točke za koje je bio oslobođen. Obzirom da sudu BiH decenija u zatvoru i uništavanje šesteročlane obitelji nije dovoljna i adekvatna kazna za dokazanu nevinost, nego zahtjeva dodatne kazne zatvora za točke za koje je bio oslobođen.

Prepušten je na milost i nemilost politički montiranom sudu BiH i određen za žrtveno janje zakulisnim političkim igrama kako bi pripremili teren za žrtvovanje i drugih poštenih i časnih branitelja kojima je jedini grijeh sto su branili svoja ognjišta, svoju domovinu, grobove svojih predaka i što se nisu predali onda kad ih je politika prodala i odredila da predaju svoja svetišta.

Branili su svoje, tuđe nisu otimali ni napadali, suprotstavili su se neviđenoj ljudskoj mržnji i agresiji. Svoj su posao obavljali časno i ljudski, Na isti način se i moj muž ponašao i tijekom cijelog ovog kaznenog postupka, ali ovaj put ga je dočekala još veća ljudska mržnja i još veća politička agresija ne časnih i ne moralnih političara kojima ništa nije sveto, koji su okrenuli leđa ne samo njemu nego i stotinama drugih branitelja.

Uspio je obraniti svoje ognjište i sačuvati obitelj od uništenja i pogibelji za vrijeme rata, a sada 22 godine kasnije u mirnom razdoblju, oni za koje se borio i čiju je slobodu osigurao iz udobnosti svojih fotelja i politički kupljenih pozicija uništavaju njegovu svetinju, njegovu obitelj i sve sto je svojim radom stekao i zaradio. A on je osuđen da to gleda nemoćno iz zatvorske ćelije koja mu je dom već pune dvije godine , a osigurali su mu to i idućih 10 godina, pa im ni to nije dovoljno nego žele osigurati i dodatne godine zatvora u narednom postupku.

Ovoj političko pravnoj agoniji ne vidi se kraj te vas molim za razumijevanje, podršku i pomoć, kako bi u konačnici na kraju tunela zasjao tračak svjetlosti i nade.

Mediji konstantno iznose stranu tužiteljstva, kao da je u cilju da Hrvati ispadnu agresori, a što ne iznose strane i izjave obrane???

Mi od prvog dana nismo ništa krili, šutjeli smo na sve lažne izjave u medijima, a mnogo se rijeci sastavilo u dvije godine. Mislim da je vrijeme da se sada iznese istinita priča postupka koja ima jako mnogo zanimljivosti koje su skrivene od strane suda.

Napominjem da svog muza poznajem od osnovne škole, vise od 35 godina i znam da nikome nije ništa nažao učinio, a pogotovo ne djela za koja su ga osudili. Što su mi i sami tijekom postupka potvrdili skoro svi njegovi svjedoci (protivnici).

Nikada nikome nije odbio bilo kakvu pomoć, sto se vidjelo kada je bez razmišljanja sjeo u auto i došao ponovno braniti Posavinu ovaj put od vodene stihije u svibnju 2014., ne razmišljajući da li će i sam stradati došao je pomoći potopljenima i unesrećenim.

Znam da se u unaprijed pripremljenom sudsko-političkom postupku nije moguće braniti jer sam i sama bila prisutna na ročistima i bila svjedok. Argumenti i dokazi obrane se odbijaju kao irelevantni, istina se iskrivljuje i lažno prezentira, a oni koji trebaju biti najglasniji su potpuno zanijemili, dopuštajući da se Posavina ovaj put pokori bez ispaljenog metka, da se zaborave poginuli i ranjeni i da se svaki glas koji govori suprotno ušutka.

Sto dokazuje smještanje predsjednika suda u Orašju Darka Župarića u pritvor uz smiješne optužbe, nakon sto je naivno pokušao da se čuje glas istine o Posavini. On je pokušao 39 presuda nekadašnjeg vojnog suda Orašje, koje su 20 godina skupljale prašinu na sudskim policama poslati na izvršenje osnovnom sudu u Modrici koji je bio nadležan za tih 39 osuđenika, koji su bili osuđeni na zatvorske kazne za ratni zločin nad Hrvatima u Bosanskoj Posavini. Radi se o presudama za ratne zločine počinjene u Vidovicama, Kopanicama i drugim hrvatskim mjestima u Posavini, zločinima nad civilima koje su počinile srpske vojne i paravojne formacije, zločine koji su zataškani od strane pravosudno političkih moćnika. Dok se posavski narod i posavski branitelji uporno pitaju zašto nitko ne odgovara za te zločine, ne znajući da su te presude bile predmet političke trgovina kako bi pojedinci kupili svoju slobodu i zataškali svoje kriminalne aktivnosti.

I ovaj glas istine je ušutkan. Osnovni sud u Modrici je odbio izvršiti presude vojnog suda Orašje, zaštitio je svoje ratne zločince, a Darko Župarić je smješten u pritvor kao opomena svima da istina o Posavini ne smije izaći na vidjelo, da svatko tko se suprotstavi lokalnim moćnicima čeka ista sudbina kao njega i mog muža - MONTIRANI SUDSKO POLITIČKI PROCES SA UNAPRIJED PRIPREMLJENIM SCENARIJEM.

Ovo pismo je također pokušaj da se čuje glas istine, i ovdje se ne radi samo o zaštiti mog muza i moje obitelji koja je određena za žrtvovanje, nego se radi o zaštiti istine posavskih branitelja, istini o žrtvama i patnjama te istini o onima koji po drugi put prodaju Posavinu, no ovaj put još podlije skrivajući se iza tzv. „NEZAVISNOG PRAVOSUĐA" koje je sve samo ne nezavisno!

Stoga vas molim da ovaj glas istine čujete, da ne ostane ušutkan te da svojim utjecajem i potporom nastojite olakšati daljnju političko-pravosudnu agoniju, kada je već podrška izostala od onih koji su bili pozvani da je daju.

Nemoć da zaštiti svoju obitelj i izdaja od onih koji su ga trebali zaštiti od laži dvije su stvari koje najviše bole, tako da je istina jedina nada u ovoj bezizlaznoj situaciji.

Za sve sto vas zanima rado stojim na raspolaganju.

Srdačan pozdrav od supruge satnika MATE BAOTIĆ

Kata Baotić