Braniteljima dostupna dva milijuna maraka za stambeno zbrinjavanje

Tomislavgrad, pomoć, branitelji, branitelji, Udruga Zaboravljeni branitelji, Zakon, FBIH

Tko ima pravo sudjelovanja?

Na službenoj stranici Fonda za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljskih populacija, objavljen je poziv za pružanje pomoći na kreditnoj osnovi u rješavanju stambenih pitanja ove populacije za 2019. godinu.

Natječaj je otvoren 22. travnja 2019. godine te se na njega može prijaviti tijekom trideset dana. Pravo sudjelovanja u raspodjeli kreditnih sredstava ostvaruju pojedinci koji pripadaju braniteljskoj populaciji, kao i članovi njihove uže obitelji (roditelji, supruga i djeca).

Kako se dalje navodi u javnom pozivu, sredstva pomoći na kreditnoj osnovi mogu se odobriti za sljedeće namjene: popravku i sanaciju obiteljskog stambenog objekta, popravku i sanaciju stambene jedinice u vlasništvu ili iznajmljenoj stambenoj jedinici.

Za navedene radove branitelju, odnosno članu njegove uže obitelji, može se dodijeliti iznos u visini do 12.000 KM na maksimalno razdoblje otplate do 10. godina, uz godišnju kamatu od 2,99% i troškove bankarskih usluga.

Osim sredstava za obnovu stambenih objekata, braniteljima su dostupna i sredstva za izgradnju novih obiteljskih stambenih objekata i stanova (nadziđivanje, nadogradnja postojećih stambenih jedinica, pretvaranje zajedničkih prostorija u stanove i sl.), kao i za kupnju stambenog objekta ili stana.

Za ove svrhe branitelji ili članovi njihovih užih obitelji mogu se prijaviti i dobiti pomoć u vidu kredita u iznosu do 20.000 KM na maksimalno razdoblje otplate do 15 godina, uz godišnju kamatu od 1,99% i troškove bankarskih usluga.

"Po donošenju odluke najmanje svaka tri mjeseca (tromjesečno) vrši se doznaka sredstava pojedincima do iznosa raspoloživih sredstava od ukupno predviđenih sredstva financijskog plana", navodi se u javnom pozivu.

Kreditno sposobni

Kako bi dobili sredstva, podnositelji zahtjeva moraju biti pripadnici braniteljske populacije, imati prebivalište na području Bosne i Hercegovine te potvrdu da nemaju riješeno stambeno pitanje ili da su u aktivnostima na poboljšanju uvjeta stanovanja u već postojećoj stambenoj jedinici.

Prema kriterijima iz ovog javnog poziva, osobom s neriješenim stambenim pitanjem smatra se: osoba koja osobno, ili član uže obitelji, nema stambenu jedinicu na području Bosne i Hercegovine, osoba čija je stambena jedinica djelomično ili potpuno uništena, osoba čija stambena jedinica ne ispunjava arhitektonsko-građevinske norme za normalno stanovanje i boravak članova obitelji te osoba koja je u aktivnostima poboljšanja uvjeta stanovanja u već postojećoj stambenoj jedinici.

Važno je naglasiti i kako tražitelj kredita mora biti kreditno sposoban, odnosno treba moći jednom trećinom svog mjesečnog primanja ili solidarno sa sudužnikom podmiriti mjesečni anuitet.