Branitelji uputili otvoreno pismo RAK-u

Gledajući političku emisiju koju uređuje Zvonko Marić, na Televiziji Alfa, emitiranoj 30. rujna 2013. godine,  u kojoj su gostovali prof. Senadin Lavić, prof. Muhamed Filipović i prof. Šehić, mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a, ostali smo zaprepašteni i uznemireni, čime nam se PTSP povećao za 100%.  U prvom naletu pomislili smo da se radi o 1993. godini kada smo masovno mogli gledati sarajevske emisije koje su nam poručivale kako se u Bosni i Hercegovini nalazi jedan temeljni narod - bosanski, i tri vjerske skupine - pravoslavci, katolici i muslimani. Isto je zagovarao i prof. Šehić u emitiranoj emisiji TV Alfe. Nakon iskaza prof. Šehića, svoj stav iznio je i prof. Muhamed Filipović, koji nam je poručio kako u BiH živi jedan narod - bošnjački i tri vjerske skupine - katolici, pravoslavci i muslimani. U nastavku,  prof. Senadin Lavić nam je pjesmom Safveta bega Bašagića, koju je napisao kao gimnazijalac, potvrdio kako od Trebinja pa do Brodskih vrata nije bilo Srba ni Hrvata. Isto tako nije nam baš jasno ni kako se Bajram Demić, rođen u Rožaji u Crnoj Gori, pretvorio u Zvonku Marića. Prof. Šehić  nam je objasnio  i kako je suštinska razlika između Bosanca i Bošnjaka ta što Bosancu kroz vene teče Bosna, a Bošnjaku islam, dok prof. Filipović zna da u Bosni i Hercegovini od osmog stoljeća žive Bošnjaci, a da su Hrvati i Srbi uvezeni iz Beograda i Zagreba, preko ozloglašenog biskupa Stadlera.

S obzirom da je na današnji dan otpočeo popis stanovništva u Bosni i Hercegovini, a danas ističe i rok za rješavanje slučaja Sejdić-Finci koji zaustavljaju proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP, predlažemo prof. Filipoviću da prodloži Sejdiću i Finciju da se izjasne kao Bošnjaci, prof. Šehiću da proba s njima razgovarati da se izjasne kao Bosanci, a prof. Laviću da napiše pjesmu kako od Brodskih vrata do Trebinja nije bi bilo ni Sejdića ni Fincija.

Gospodina Bajrama Demića, zvanom Zvonko Marić, bi zamolili da nas informira imaju li njegovi gosti PTSP, ili se samo radi o političkoj šizofreniji.

Regulatornu agenciju za komunikacije u BiH pitamo da li TV Alfa, ovakvim emisijama krši hrvatskom i srpskom narodu u Bosni i Hercegovini Ustavom zagarantirana prava. Ukoliko jeste, hoće li nešto poduzeti kao bi spriječila daljnja ovakva televizijska emitiranja, a ukoliko nije, onda bi i mi, hrvatski branitelji oboljeli od PTSP-a željeli sudjelovati u sljedećoj ovakvoj emisiji.

Nadamo se da će Zvonko Marić, koji se opredijelio da bude Hrvat - katolik, pozvati i nas u svoju emisiju, kako bi i mi iznijeli svoju povijesnu argumentaciju, tj. da u  u BiH živi jedan temeljni - hrvatski narod i tri vjerske skupine - pravoslavci, muslimani i katolici, te ostale nehrvatske manjine, kako bi se utvrdilo da je Bosna povijesno bila samo hrvatska i ničija drugo.

Bilo bi nam zadovoljstvo kada bi u emisiji mogle gostovati i gospođe Majkić i Pandurević ili Milorad Dodik da nam i oni iznesu svoja stajališta o tome što im je prihvatljivije: biti Bošnjacima-pravoslavcima, što zagovara prof. Filipović ili Bosancima-pravoslavcima, što zagovara prof. Šehić, ili pak Hrvatima-pravoslavcima, što zagovaramo mi, branitelji oboljeli od PTSP-a. Jamčimo gospodinu Demiću, alias Mariću, da bi mu s ovim gostima emisija ostvarila rekordnu gledanost u BiH i regiji, stoji u priopćenju.