Branitelji: Nismo banda, mi smo branili svoj narod

ptsp, obavijest, Slavo Kukić, branitelji, mirovina, vojne mirovine, Posušje, Sajam braniteljskih zadruga, branitelji, Udruga Zaboravljeni branitelji, GP Kamensko

Predstavnici HVIDR-e Hercegovačko-neretvanske županije odlučili su ovaj transkript poslati na adrese svih podružnica ovoga udruženja. - Želimo da svaki naš član vidi kako se federalne vlasti odnose prema Hrvatima, te kako ta nelegalna vlast gleda na Hrvate u BiH - rekli su za Večernji list u predsjedništvu HVIDR-e HNŽ-a. 

Nelegalna vlast

Oni su dali potporu svojim kolegama u Zapadnohercegovačkoj županiji, te poručili kako se mora istrajati u legalnoj borbi protiv nelegalnih poteza koje provodi nelegalna federalna Vlada, Ministarstvo branitelja kojem je na čelu Zukan Helez, te ostale strukture koje već godinama provode nasilnu i nelegalnu reviziju branitelja u Federaciji BiH. - Helez je u nekoliko navrata poručivao kako u ZHŽ-u ne može biti toliko stradalnika jer na tome prostoru nije bilo rata. On i svi njemu slični moraju znati kako su se vojnici iz ZHŽ-a borili na prostoru cijele Federacije, kako su branili od agresije cijeli hrvatski naroda. Helez takvim izjavama već godinama želi promijeniti povijest na ovim prostorima, prikazati HVO kao nelegalnu vojnu formaciju. Samo mu možemo poručiti kako mu to neće uspjeti. HVO je branio i obranio 26 posto ove zemlje, i to je činjenica. Nakon ovih izjava očekujemo ispriku ili ćemo podizati nove tužbe protiv Heleza i Nikšića - poručili su iz HVIDR-e HNŽ-a. Izrazili su nadu kako će ovih dana i ostala udruženja proistekla iz Domovinskog rata osuditi izjave Nikšića i Heleza na spomenutoj sjednici, te su ponovili kako oni nisu protiv revizije, ali su protiv toga da se ovaj proces vrši izvan zakonskih okvira.

Provesti legalnu reviziju

- Svi oni koji su na nelegalan način došli do prava moraju ostati bez istih i odgovarati za svoj kriminal. Ali ne može se vršiti samo revizija nad Hrvatima, ljudima mijenjati okolnosti stradavanja. Mi nismo banda, mi smo branili svoj narod i podnijeli veliku žrtvu zbog toga - zaključili su u predsjedništvu HVIDR-e HNŽ-a. I dok se još čekaju reakcije pojedinih braniteljskih udruga, pojedinci su reagirali isti dan kada je objavljen sporni transkript.

Ivo Tadić, izaslanik u Domu naroda Federacije BiH, zatražio je javnu ispriku od Nermina Nikšića zbog uvreda koje je uputio cijelom hrvatskom narodu u BiH. Također, dodao je kako je suludo tražiti ispriku i od Zukana Heleza.