Branitelji najavljuju prosvjede za vrijeme izbora

branitelji, minstarstvo branitelja hnž, braniteljska zadruga
Naime, kako nam govori Ivan Jurčević, predsjednik ove udruge, Ministarstvo financija FBiH nije dalo “zeleno svjetlo” za ovaj zakon.
- Ovo se više ne može trpjeti, iscrpili smo sve druge mogućnosti tako da nam preostaje samo izlazak na ulice, tvrdi Jurčević.
Neizdrživa situacija


Nadalje, on naglašava kako su oba navedena zakona usuglašena te da je osobno bio članom komisije koja je radila na zakonima. Jurčević osim ovoga navodi kako branitelji nikako ne dobivaju svoje naknade.
- Mnogo puta do sada ostali smo izigrani od vlasti, te nam se stalno pojavljuju apsurdne situacije. Tako, primjerice, branitelji koji su u mirovinu otišli po odluci civilnog zapovjednika imaju mizerne mirovine od 174 do 350 maraka, iako bi morali imati najveće mirovine. S druge pak strane, osobe s manje staža i s manjim činom imaju mirovine veće od 1000 maraka, navodi Jurčević. S obzirom da se ovi problemi ne rješavaju već duže vrijeme, bez obzira na brojne braniteljske apele, oni su se odlučili pravdu potražiti na prosvjedima. Jurčević kaže kako se oko termina prosvjeda tek treba usuglasiti, ali će oni najvjerojatnije biti održani na dan općih izbora 3. listopada.

Masovni prosvjedi


Prema tome, Udruga umirovljenih i demobiliziranih branitelja FBiH poziva sve branitelje koji su umirovljeni odlukom civilnog zapovjednika, koji su oboljeli kao vojni osiguranici, a dobili vojne mirovine, koji su dobili 10.000 maraka, a nisu umirovljeni te demobilizirane branitelje da se što prije jave kako bi se usuglasili svi detalji oko prosvjeda. Jurčević jasno poručuje kako se od prosvjeda neće odustati jer se, po tko zna koji put, preko leđa branitelja igraju mutne političke igre.
- Mogu napomenuti da imamo podršku i velikog broj udruga proisteklih iz Armije BiH tako da na prosvjedima možemo očekivati veliki broj branitelja, ustvrdio je Jurčević. S obzirom da već neko vrijeme nije bilo braniteljskih prosvjeda, a radi se o predizbornom vremenu, bit će zanimljivo vidjeti reakciju domaćih vlasti na ove najave.

Piše: Dragan Bradvica / dnevni-list.ba