Božo Ljubić: Ne znam zašto su u Sarajevu alergični na priče o trećem entitetu

‘Sejdić - Finci', Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, hrvatsko pitanje, Božo Ljubić, Sarajevo, Treći entitet, Božo Ljubić, kordinacija udruga, Božo Ljubić, BIH, Božo Ljubić, prava, Hrvati, Hrvati u BIH, Božo Ljubić, demant, Božo Ljubić, Božo Ljubić, Božo Ljubić, bh. hrvati, Božo Ljubić, Božo Ljubić
Pa, hrvatski predstavnici ne vide ništa sporno u činjenici da jedna zemlja članica EU raspravlja u unutarnjem uređenju neke zemlje.

Božo Ljubić (HDZ 1990) u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je to sasvim legitimno pitanje i da ne vidi niti jedan razlog za alergične reakcije posebice ovdje u Sarajevu na ovu raspravu.

- Rasprava u Hrvatskom saboru nije službeno stajalište Hrvatske, ali je jedno legitimno pitanje, jer ne samo da je Hrvatskoj i članovima Hrvatskog sabora stalo do položaja Hrvata izvan granica Hrvatske, to je i njihova obveza po Ustavu. To je i pitanje stabilnosti susjeda s kojima Hrvatska dijeli granicu od 1.000 kilometara. I sami ovi prosvjedi i pokušaj izvaninstitucionalnog mijenjanja strukture BiH ne mogu ostaviti indiferentnim i naše susjede, kazao je Ljubić.

On je dodao da se političari u BiH bave pitanjem „Sejdić-Finci" gotovo pet godina, a koje je za unutarnju stabilnost i za održivost BiH skoro marginalnog značaja u odnosu na pitanje odnosa tri konstitutivna naroda.

- Mi danas imamo iskustvo skoro 20 godina nakon Daytona, Bosne i Hercegovine koja se pokazala ne samo kao neefikasna, pokazala se kao nefunkcionalna i pokazala se kao nemoguća u smislu samoodržive države. Govorim o strukturi nakon Daytona. Tendencije koje su prisutne ovdje u BiH se kreću od banjalučkog separatizma, do sarajevskog centralizma i unitarizma i zapravo prijedlozi Hrvata koji idu na to da preustroj BiH na simetričnu Federaciju u kojoj će svaki od tri konstitutivna naroda biti prepoznati kao istinski konstitutivan, a to znači da i Hrvati onda trebaju u jednom od entiteta biti većina, dodao je Ljubić.

Zastupnik u Parlamentu BiH pojasnio je da je ovo pitanje sasvim legitimno i u ovom trenutku je pitanje koje slijedi i preporuke Europskog parlamenta koje govore o federalizmu kao rješenju BiH.

- Govore o federalizmu koje tretira narode na simetričan način i mislim da je krajnje vrijeme da se mi počnemo baviti bitnim pitanjima ove države, dodao je Ljubić.