Bošnjačkim i srpskim političarima 'Dayton 2' ne odgovara jer ne žele državu BiH

U Republici Srpskoj su oštro odbacili takvu mogućnost, a nisu joj se previše obradovali ni u Sarajevu. S druge strane, među hrvatskim stranaka naišla je na odobravanje, dok su u međunarodnoj zajednici za sada suzdržani, što je znak da su otvoreni za takvu mogućnost.

DL: Što je osnovni cilj nove međunarodne konferencije za BiH?
JURIŠIĆ:
Osnovni cilj je od Bosne i Hercegovine napraviti samoodrživu, funkcionalnu i normalnu državu triju suverenih, konstitutivnih i ravnopravnih naroda i ostalih građana. Bosna i Hercegovina, to svi vide, nije država. Ona samo na papiru ima određene prerogative države – međunarodno priznanje, granice, glavni grad. No, u stvarnosti ona nema funkciju države i suverenost.  Zapravo, BiH sve dublje i dublje tone u ponor iz kojega, ukoliko se nastavi s destruktivnom politikom, nema povratka. To je ponor nacionalizma, primitivizma, sukoba, gospodarske i svake druge zaostalosti. HSP i ja osobno se ne možemo i nećemo pomiriti s ovakvim stanjem.

DL: Zbog čega mislite da je to jedini izlaz iz kaosa u kojem se nalazi BiH?
JURIŠIĆ:
Posljednje desetljeće strategija Bruxellesa i Washingtona se temeljila na uspostavljanje politike dijaloga kako bi se domaće političke elite same dogovorile glede budućnosti zemlje. Naravno da je takva strategija imala dobre nakane, no ona nije naišla na plodno tlo u BiH, poglavito ne u Sarajevu i Banjoj Luci. I bošnjački i srpski političari su takvu pruženu ruku međunarodne zajednice iskoristili kako bi zadržali status quo - Srbi državu u državi, a Bošnjaci sustavno majoriziranje Hrvata u Federaciji. Osim toga, bošnjačkoj političkoj eliti zbog neulaganja u gospodarstvo odgovara glomazna administracija kako bi sačuvala socijalni mir. Jasno je nakon svih ovih godina da politički čimbenici u Sarajevu i Banjoj Luci ne žele postići niti minimum konsenzusa oko strateških pitanja. Uz sve to stalno su zanemarivali glas razuma iz Mostara. Sve to navodi da srpska i bošnjačka politička elita zajedničkim snagama ruše državu Bosnu i Hercegovinu. Samo su metode različite. Priča bošnjačkih političara o BiH je čista farsa. Hrvati više neće biti kolateralne žrtve takve politike. Jasno je da nam je potrebna nova strategija jačeg angažmana jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma.

DL: Je li takva strategija uopće provediva i realna s obzirom da Washington i Bruxelles već odavno dižu ruke od Bosne i Hercegovine?
JURIŠIĆ:
Realna je ukoliko se ponudi nova nada, novi put i nova politika. Mostar svih ovih godina nudi glas razuma, no niti Sarajevo niti Banja Luka ne žele taj glas čuti. Počesto se gluhih telefona igraju i predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji. No ukoliko želimo nešto postići, prvo mi sami moramo biti u to uvjereni da bismo uspjeli uvjeriti i druge. Ako ne pokušamo, nećemo znati može li naša inicijativa uspjeti. U HSP-u posebnu pozornost posvećujemo angažmanu američke administracije.

DL: Zbog čega Washington a ne Bruxelles?
JURIŠIĆ:
Jer nas događaji iz 1990-ih uče da je Washington odlučniji, učinkovitiji, stabilniji saveznik. S druge strane, Europska unija nije monolitno tijelo. Svaka od zemalja ima neke svoje interese, neke čak i destruktivno djeluju po Bosnu i Hercegovinu. Ukoliko  američka administracija podupre novu međunarodnu konferenciju, ne sumnjam da će za sobom povući i EU.

DL: Tko bi još trebao sudjelovati na međunarodnoj konferenciji?
JURIŠIĆ:
Osim predstavnika triju naroda, predstavnici SAD-a, EU-a, zemalja članica PIC-a, te Hrvatske i Srbije kao jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma.

DL: Pa što bi razjedinjeni Hrvati uopće zastupali u “Daytonu 2”?
JURIŠIĆ:
Uvjeravam vas da Hrvati više neće biti razjedinjeni. Upravo će HSP bez obzira na sve probleme biti kohezijski čimbenik koji će dovesti do konsenzualnoga stava Hrvata. Već na idućem sastanku kreševske šestorke 1. veljače moglo bi doći do znatnoga pomaka. Ovo je vrijeme ujedinjavanja a ne razjedinjavanja, ovo je vrijeme konsenzusa a ne svađa, ovo je vrijeme nove politike nade a ne stare politike trulih kompromisa

DL: Zbog čega se jasno ne kaže što će biti taj stav?
JURIŠIĆ:
Ne bi bilo korektno da iznosim unaprijed nešto što još nije dogovoreno i što će tek doći na dnevni red. To bi bio potpuno neozbiljan pristup. No mogu vam kazati da HSP snažno zagovara politiku izvornoga federalizma i konsocijacije koji su se pokazali kao uspješan model u ostalim višenacionalnim i višejezičnim europskim državama. Bošnjačka politička elita mora shvatiti da je unitaristička politika u europskim okvirima zastarjela i stvar prošlosti, kao i srpska politika separatizma i razgradnje države. Nama je potreban razuman kompromis i trebali bi se naći na pola puta. Ta sredina je upravo federalizam koji nudi Mostar.  


Pismo američkom veleposlaniku

DL: O čemu ste pisali američkom veleposlaniku Charlesu Englishu?
JURIŠIĆ:
Pismo nije otvorenoga tipa pa bi bilo nepristojno otkrivati detalje. No mogu reći da sam veleposlanika Englisha upoznao s inicijativom HSP-a o novoj međunarodnoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu – “Daytonu 2”. Također, naznačio sam probleme s kojima se susreću Hrvati u BiH na svim razinama vlasti, poglavito u Sarajevu i Banjojn Luci, te da Mostar nudi jednu novu politiku razuma i samoodržive Bosne i Hercegovine.  Veleposlanika sam pozvao i na zajednički sastanak.

Sustavno majoriziranje

DL: Koliko Hrvatima u ovom trenutku odgovara možebitno organiziranje “Daytona 2”?
JURIŠIĆ:
Odgovara Hrvatima kao i svima onima koji žele normalnu Bosnu i Hercegovinu. U kolektivnom smislu, Hrvati su najveće žrtve trenutačne sulude politike koja se vodi na relaciji Sarajevo – Banja Luka. Hrvati to svakodnevno osjećaju na svojoj koži. Umjesto politike dijaloga, razuma i napretka, u Bosni Hercegovini je na djelu zakon jačega, koji rezultira sustavnim nadglasavanjem Hrvata u entitetskim i državnim institucijama vlasti. Sve to ima za posljedicu sustavno siromašenje hrvatskih područja u BiH, prelijevanje novca iz hrvatskih u bošnjačka područja, zastojima privatizacije uspješnih poduzeća na većinskim hrvatskim područjima, razvlašćivanjima županija, sustavnim zatiranjem prava na hrvatski jezik u sklopu Javnoga RTV servisa, po Hrvate nepravednim mostarskim Statutom itd.

Odgoditi izbore

DL: Može li doći do provedbe takve inicijative tijekom 2010. s obzirom da je ovo izborna godina?
JURIŠIĆ:
Naravno da može! Nisu izbori sami sebi svrha. Bilo bi puno bolje kada bismo prije izbora dobili novi ustav i teritorijalni ustroj Bosne i Hercegovine. Suludo je više za ovakve mnogobrojne razine vlasti raspisivati izbore. Bosna i Hercegovina to jednostavno više ne može izdržati. Bolje bi bilo odgoditi izbore u razdoblju od nekoliko mjeseci pa onda na temeljima novoga funkcionalnoga ustava raspisati izbore.

dnevni list