Bošnjačke stranke sada traže smanjenje uloge Doma naroda da bi podržale Izborni zakon

Bakir Izetbegović, Srbija, Nedjeljom u 2, Bakir Izetbegović, pregovori, BIH, izborni zakon
...administracije, dobili su novu dimenziju ucjenama upućenim hrvatskoj strani, piše Večernji list BiH. Kako se doznaje od pregovarača, kada već nisu uspjeli "slomiti" jedinstvo hrvatske strane u pogledu mogućnosti da se pregovara o temeljnim načelima presude Ustavnoga suda BiH o uspostavi načela reprezentativnosti kroz legitimno zastupanje, započele su "nemoralne" ponude da se ipak proguta hrvatski prijedlog, ali da se zauzvrat otvore razgovori o smanjenju uloge Doma naroda Parlamenta FBiH koji bi u tome slučaju postao svojevrsno Vijeće naroda iz Republike Srpske.

Dom najvažnija poluga

Taj dom ima tek ulogu kada se ulaže vitalni nacionalni interes ili pak odlučuje kod točno unaprijed određenih pitanja vezanih uz tri nacionalna kolektiva - Srbe, Bošnjake i Hrvate. Eventualno pristajanje na takve razgovore, a s čim se slažu sve probošnjačke i probosanske stranke, čija se pak stajališta u suštini uopće ne razlikuju u pogledu inzistiranja na dominaciji brojnijih "građana". Ta ponuda za Dom naroda eventualno bi uključila i mogućnost da se izmijeni način biranja članova Predsjedništva kako bi se smanjila mogućnost da mnogobrojniji Bošnjaci dominantno odlučuju i o tome tko bi bio hrvatski član državnog vrha. Hrvatski pregovarači odbacili su, međutim, mogućnost da se smanjuje uloga Doma naroda jer je to jedina institucija u Federaciji BiH kroz koju se sprečava realizacija hegemonističke politike Sarajeva, odnosno bošnjačkih stranaka da u cijelosti eutanaziraju hrvatsku politiku u BiH, a time i ulogu Hrvata u bh. društvu. Dom naroda ravnopravno odlučuje o svim pitanjima, zakonima, odlukama..., jednako kao i Zastupnički dom. No, njegova je uloga posebno važna prilikom uspostave izvršne vlasti u Federaciji BiH. Bez Doma naroda ne može se izabrati predsjednik Federacije BiH, koji je od utemeljenja ovoga entiteta do sada uvijek bio Hrvat jer Bošnjacima u pravilu pripada najsnažnija pozicija premijera. Bez izbora predsjednika Federacije BiH odnosno dvoje potpredsjednika ne može se izabrati ni Vlada Federacije BiH.

Šovinističke parole

S obzirom na to da vrijeme za izmjene istječe, kao i da je ovo izborna godina u kojoj već dulje dominiraju šovinističke parole tipa "da se neće prodati", "podijeliti BiH", "ostvariti izmjenom zakona što nije napravljeno puškom", prijeti različitim metodama, pa čak i oružjem, teško je očekivati da će doći do napretka. Posebice nakon izjava bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH i čelnika SDA Bakira Izetbegovića da "bošnjačka strana neće ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH". - Što se tiče SDA, prihvatit ćemo skoro svaki kompromis koji podrazumijeva i građanske i ljevičarske stranke - kazao je Izetbegović. Takvim izjavama, koje su više nego alibi politika, zapravo se šalje poruka da je odgovor na presudu Ustavnog suda BiH izazivanje krize.