Bošnjačke političke stranke ne žele se odreći mogućnosti biranja političkih predstavnika hrvatskog naroda

bariša čolak
...u Glavnom vijeću HNS-a u intervjuu za portal politika24.net govori o nedvnoj posjeti predsjednika Europske komisije Jean-Clauda Junckera Bosni i Hercegovini, pregovorima o Izmjeni Izbornog zakona, konstantnim bošnjačkim odbijanjima HNS-ovih prijedloga, posljedicama eventualnog neusavjanja izmjena Izbornog zakona... Čolak objašnjava i što bi provedba presude po Ljubićevoj apelaciji značila za Hrvate u BiH, ali i za cijelu BiH,odnosno njen europski put

www.politika24.net: Nedavno je u posjeti BiH boravio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker. Kako ocijenjujete njegov posjet i što su ključne poruke njegovog posjeta BiH?

U najkraćem sažetku poruke predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera mogu se izreći u sljedećem: prihvaćanje EU standarda, rješavanje političkih i ekonomskih pitanja, rješavanje problema u pravosuđu, rješavanje teritorijalnih pitanja, granica sa susjednim zemljama. Posebno je naglašena potreba izmjena Izbornog zakona i provedba odluka Ustavnog suda BiH kako bismo imali izbore na jesen ove godine. Naglašeno je dda sve zemlje JIE imaju europsku perspektivu, pa tako i BiH. Naglašeno je posebno rješenje otvorenih pitanja sa susjednim zemljama kako se ti problemi ne bi unosili u Europsku uniju.

www.politika24.net: Što se događalo na posljednjim pregovorima s bošnjačkim strankama u organizaciji međunarodne zajednice?

Na posljednjem sastanku sa bošnjačkim strankama u organizaciji međunarodne zajednice, nije se nažalost dogodio nikakav pomak u smislu mogućeg dogovora oko promjena Izbornog zakona. I dalje je prisutan nedostatak političke volje kod bošnjačkih stranaka kako bi se implementirala Odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda od 1.prosinca 2016.godine (Predmet Ljubić).

www.politika24.net: Bošnjački političari se opiru izmjenama Izbornog zakona i odbijaju sve prijedloge koje dolaze od HNS-a BiH. Što je cilj takvog ponašanja bošnjačkih stranaka i bošnjačkih političara?

Cilj bošnjačkih političkih stranaka i dalje je zadržati mogućnost biranja političkih predstavnika hrvatskog naroda- izaslanika za Dom naroda Parlamenta F BiH i članova Predsjendništva BiH. Oni se ne žele odreći ove mogućnosti, a što izravno ugrožava temelje BiH kao države tri jednakopravna naroda i svih građana BiH. Na taj način se Federacija BiH pretvara u građanski- bošnjački entitet čime se izravno ugrožavaju prava hrvatskog naroda. Već duže vremena na sceni je neskriveno zalaganje za BiH kao isključivo građansku državu koja bi značila dominaciju većinskog bošnjačkog naroda nad manje brojinijim hrvatskim narodom.

www.politika24.net: SDA konstantno odbija i HDZ-ove prijedloge za Grad Mostar. Kakav je Vaš komentar?

Kada je u pitanju Grad Mostar trenutno se vode razgovori na lokalnoj razini, ali do sada bošnjačke stranke nisu iskazale interes za provedbu Odluke Ustavnog suda BiH koja se donosi na Grad Mostar. Nema niti jednog opravdanog razloga za takvo njihovo ponašanje, imajući u vidu činjenicu da će i nakon implemetacije Odluke Ustavnog suda Mostar opet biti potpuno različito ustavno i statutarno definiran grad. Njihove potpuno neargumentirane tvrdnje kako u Mostaru nitko ne može biti diskriminiran su obične političke floskule jer ako je netko u Mostaru diskiriminiran, onda su to Hrvati. Mostar je jedini istinski multietnički veći grad u BiH u kojem Hrvati imaju po posljednjem popisu stanovništva relativnu većinu, a od 2008. godine građani Mostara su lišeni mogućnosti konzumirati temeljno ljudsko pravo da biraju i budu birani. Činjenica je da je Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji je predložio Klub Hrvata u Domu naroda PS BiH usuglašen od svih stranaka HNS-a i bio je predmetom ocjene od strane Ustavnog suda BiH i ako takav ocijenjen je nediskriminatorskim i potpuno usuglašenim sa Ustavom BiH. Dojam je da većina bošnjačkih političkih stranaka želi da izmjene Izbornog zakona kako za Grad Mostar, tako i za Dom naroda i Predsjedništvo riješi netko drugi (OHR, SIP).

www.politika24.net: Bošnjačke stranke odugovlače oko izmjena Izbornog zakona i pritom ne snose nikakve posljedice. Vaš komentar?

Međunarodna zajednica već duže vrijeme je prestala disciplinirati pojedinca ili političke stranke, dijelom zbog slabljenja interesa za BiH, a dijelom zbog nepostojanja jedinstvenog stava u okviru Vijeća za implementaciju mira (PIC). Ono što zabrinjava svakako jeste činjenica zašto međunarodni predstavnici ne kritiziraju vodstva bošnjačkih političkih stranaka ili javno ne kažu tko je kočničar procesa u BiH, a posebno onih koji se odnose na promjenu Izbornog zakona

www.politika24.net: Da li je prema Vašem mišljenju do raspisivanja Općih izbora moguće rješiti pitanje Izmjene izbornog zakona?

Svakako da je moguće do raspisivanja Općih izbora promijeniti Izborni zakon, a jedini uvjet za to jeste postojanje političke volje. Nažalost, praksa i dosadašnje ponašanje bošnjačkih političkih stranaka ne daju prostora za veliki optimizam

www.politika24.net: Što ukoliko se Izborni zakon ne promijeni na principima legitimnog predstavljanja?

Teško je iz ove perspektive precizno odgovoriti na to pitanje. To zapravo i nije pitanje za bilo kojeg pojedinca. Mislim da će tada biti nužno zauzeti zajednički stav svih stranaka okupljenih oko HNS-a.

www.politika24.net: Što bi provedba presude po Ljubićevoj apelaciji značila za Hrvate u BiH, ali i za cijelu BiH,odnosno njen europski put?

Provedba odluke Ustavnog suda u Predmetu Ljubić svakako bi značila mnogo, ne samo za Hrvate u BiH, nego i za čitavu BiH i njezin europski put. Kad su u pitanju Hrvati, oni bi temeljem legitimnog izbora i legitimnog predstavljanja mogli kao i druga dva naroda birati svoje političke predstavnike u domove naroda i Predsjedništvo BiH. To bi u mnogome doprinijelo institucionalnoj jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva naroda u BiH, što bi svakako bio veliki iskorak za BiH u smislu stabliziranja svekolike političke situacije i našeg bržeg europskog puta.

( politika24.net )